Jan Pavel II. zdůraznil roli věřících ve veřejném životě

10.10.2003 

Roli věřících ve veřejném životě je třeba uznat, zdůraznil Jan Pavel II. ve svém projevu při dnešní audienci členů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. V Klementinském sále Apoštolského paláce se shromáždilo 330 delegátů ze všech 55 členských zemí, kteří jsou v Římě na třídenním zasedání Parlamentního shromáždění organizace, věnované letos otázkám náboženské svobody.

Jan Pavel II. připomněl, že od samého vzniku Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, roku 1975 v Helsinkách, stál problém náboženské svobody, jako základního lidského práva, založeného v důstojnosti člověka, v centru jejího zájmu.

Svatý otec ocenil, že organizace v této své linii pokračuje a dodal: ?Je pravda, že mnoho mladých lidí dnes vyrůstá, aniž by si uvědomovali duchovní dědictví, v jehož rámci žijí. Přesto se náboženská dimense dotýká velkých skupin obyvatel. Proto je důležité, aby při plném respektu zdravé sekulární povahy státu, byla uznána pozitivní role věřících ve veřejném životě.? Už proto, že takový postoj ?odpovídá požadavkům pluralismu a přispívá k budování autentické demokracie.

Pokud je náboženství zcela vytlačeno z veřejného života do privátní sféry a občanské instituce omezují náboženskou svobodu nebo propagují lhostejnost, nastupuje pro společnost škodlivý relativismus a náboženský synkretismus, ospravedlňovaný špatně pochopenou tolerancí, uvedl ve své promluvě k členům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Jan Pavel II.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.