Běloruský kardinál Świątek zemřel

21.7.2011 

Ve věku 96 let zemřel emeritní arcibiskup Minsku-Mohileva, a apoštolský administrátir Pinsku, kard. Kazimierz Świątek. Jeho pohřeb se bude konat 25. července v katedrále v Pinsku.

Zesnulý kardinál Świątek se narodil ve Walgu na území Estonska. Jeho životní osudy v sobě akumulují pohnuté dějiny polského národa ve 20.století. Ve věku pouhých tří let se roku 1917 ocitl s rodinou ve vyhnanství na Sibiři, odkud se vrátil roku 1922. Jeho otec mezitím roku 1920 padl při obraně Vilniusu proti bolševické armádě. Roku 1932 vstoupil do semináře v Pinsku a kněžské svěcení přijal tamtéž 8. dubna 1939 a pracoval v pastoraci. Za dva roky poté (21.4. 1941) byl zatčen sovětskou státní bezpečností, uvězněn v Brestu a odsouzen k smrti. V důsledku vpádu německých vojsk na území Sovětského svazu však nedošlo k vykonání rozsudku a mladý kněz dostal svobodu. Vrátil se zpět do pastorace na své původní místo (Próżany), kde působil do 18. prosince 1944, kdy se vrátila Rudá armáda a byl znovu uvězněn, tentokrát v Minsku, kde byl 21.července 1945 odsouzen k deseti letům nucených prací na Sibiři. Propuštěn byl 16. 6. 1954, kdy se opět vrátil do farní pastorace, kde sloužil až do roku 1991, kdy se stal arcibiskupem diecézí Minsku-Mohileva a potom apoštolským administrátorem Pinsku. Obě diecéze se po rozpadu Sovětského svazu staly součástí Běloruska. Jan Pavel II. jej roku 1994 jmenoval kardinálem.
Kardinál Świątek o svém věznění jednou napsal:

Teprve v posledních letech pobytu v lágru jsem měl k dispozici hostie a víno, abych mohl tajně sloužit mši svatou. Jako kalich jsem užíval keramický šálek a proměněné hostie jsem roznášel katolíkům v lágru v krabičce od zápalek. Vzpomínám si na Velikonoční mši slavenou s několika katolickými spoluvězni v prádelně v oblacích páry. Po celý můj kněžský život to pro mne zůstaly nejkrásnější Velikonoce.

Kardinál Kazimierz Świątek vykonával prakticky do posledních dnů pastorační službu apoštolského administrátora v Pinsku. Benedikt XVI. jej v kondolenčním telegramu označuje za „horlivého a velkodušného pastýře“ a připomíná „odvážné svědectví, které vydal Kristu a jeho církvi v obzvláště těžkých dobách“.

Kardinálské kolegium má po jeho smrti 196 členů, z nichž je 114 volitelů.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.