Papežova návštěva v Beninu poctou pro celou Afriku

21.7.2011 

Benedikt XVI. přijede koncem listopadu do beninského velkoměsta a sídla vlády Cotonou. Jedná se o třetí návštěvu papeže v této africké zemi, po dvou cestách bl. Jana Pavla II. v letech 1982 a 1993.

Na tiskové konferenci, která se konala v Cotonou v úterý, přiblížil kontext a program papežovy cesty místopředseda organizačního výboru, Mons. Eugène Houndekon. Zdůraznil tři ústřední cíly návštěvy Benedikta XVI. První je pastorační a spočívá v předání postsynodální apoštolské exhortace, inspirované zasedáním druhé synody o Africe, která proběhla ve Vatikánu před necelými dvěma lety. Tématem textu je „Africká církev ve službě spravedlnosti, smíření a míru“.

Druhým motivem papežovy návštěvy je oslava sto padesáti let evangelizace Beninu. Místní církev se připravuje na toto výročí v rámci jubilejního roku, který byl zahájen vloni v dubnu a který se uzavře právě za přítomnosti Svatého otce.

Konečně posledním důvodem apoštolské cesty je vzpomínka na kardinála Bernardina Gantina. Ten byl vůbec prvním černošským kardinálem, který ve Vatikánu zastával vysokou funkci, a mimo jiné se přátelil i s naším kard. Tomáškem, jehož několikrát navštívil.

Cesta Benedikta XVI. je významnou událostí pro všechny obyvatele této africké země, jak dokládají slova ministra zahraničí Beninu během jeho návštěvy v Římě počátkem července. Nassirou Bako-Arifari do Itálie přijel u příležitosti čtyřiceti let trvání diplomatických vztahů se Svatým stolcem a prohlásil, že papežova návštěva je „poctou pro celý africký kontinent“.

Připomeňme, že ke katolické církvi se v Beninu hlásí 23% z osmi milionů obyvatel.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.