V Somálsku nastal hladomor

21.7.2011 

Organizace Spojených národů včera oficiálně vyhlásila v Somálsku hladomor pátého, tzn.nejvyššího stupně. OSN o hladomoru hovoří, pokud více než 30 procent dětí v postižené oblasti trpí podvýživou a denně umírají dva lidé na 10 000 obyvatel kvůli nedostatku potravin. V nejvíce zasažených oblastech ve středu země – Bakool a Lower Shabelle - je to však již šest lidí a více než polovina dětí je akutně podvyživených. UNICEF tudíž označuje katastrofální situaci jako dětský hladomor, neboť více než polovina ze čtyř milionů postižených jsou děti. Další regiony na jihu Somálska může hladomor zasáhnout již v příštím měsíci.

Dramatickou situaci v zemi popsal pro Vatikánský rozhlas redaktor italské deníku “La Stampa”, který se z oblasti právě vrátil:

Smrt hladem je svým způsobem “diskrétnější” než jiné formy umírání, protože člověk odchází v tichosti, nekřičí, život v něm vyhasne. Organizace mezinárodní pomoci by měly vyburcovat naše svědomí. Hodně zde mohou udělat fotografie – zásah při hladomoru na počátku devadesátých let byl vyvolán televizní reportáží. Svět si tehdy konečně povšiml, že jedna jeho část umírá hlady, tedy - již zemřela hlady. Snímky nám hodně vypoví, ale je také třeba říci, jak smrt hladem postupně vysává veškerou životní energii, až zasáhne mozek. Člověk nereaguje, je netečný, apatický. Druhou možnou reakcí je divokost, zoufalá zuřivost v hledání něčeho, co by se dalo sníst. Jsi schopen i zabít, jen abys něco našel k jídlu. Viděl jsem, jak matky odhazují děti, protože jejich mozek zatemnila jediná myšlenka - cokoliv pozřít. Mluvme tedy o tom, co je smrt hlady, aby naše svědomí reagovala rychleji, než se to děje dnes. Somálsko vyžaduje nejenom humanitární pomoc, ale i politický zásah.

řekl Vatikánskému rozhlasu Domenico Quirico, afrikanista italského deníku “La Stampa”.

Jak jsme již informovali, před týdnem mohli zaměstnanci UNICEF po dohodě s opozičním hnutím Al-Shabab poprvé po dvou letech vytvořit letecký most do Baidoa na jihu Somálska a dopravit sem prvních pět tun potravinové pomoci a léčiv. Před třemi dny dorazilo 80 tisíc tun pomoci do Mogadiša a další dvousettunová zásilka bude brzy následovat. Cílem dětského fondu OSN je během následujících třech měsíců dopravit plošnou pomoc více než třem milionům obyvatel země, proto vyhlásilo sbírku na pomoc strádajícím dětem.

Posluchači z České republiky na ni mohou přispět zasláním dárcovské smsky na číslo 87777 v ceně 30 korun, UNICEF dostane 27 Kč.

Pomoc přímo na místě organizuje také česká nevládní organizace Člověk v tísni – můžete na ni přispět smskou na totéž číslo 87777, text zprávy je: DMS SOSSOMALSKO.

Rovněž Charita České republiky vyzývá k příspěvkům na vyhlášený sbírkový účet 55660022/0800, u České spořitelny, a.s., variabilní symboly - Etiopie: 146 a Somálsko: 103.

Na situaci v Somálsku reaguje Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství FAO. Její generální ředitel José Grazian da Silva zítra odcestuje do Nairobi. Na pondělí 25.července jsou na krizové zasedání do Říma pozváni zástupci 191 členských zemí, představitelé organismů Spojených národů, mezinárodních nevládních organizací a rozvojových bank.

OXFAM ,mezinárodní charitativní organizace, která pod hlavičkou Oxfam International sdružuje 13 národních organizací zaměřených na odstranění chudoby a nespravedlnosti ve světě, odhaduje, že na vyřešení krize v Somálsku je zapořebí miliardy dolarů. Mezinárodní společenství jich zatím uvolnilo pouhých 200 tisíc.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.