Nejde o islám, ale o moc

7.4.2004 

Po krvavých nočních epizodách pokračují boje ve Falludži. Jen během noci zahynulo nejméně 48 Iráčanů, na dalších místech nejméně 18 osob. Z města Kut, jižně od Bagdádu se stahuje ukrajinská jednotka. Podle zpráv si za poslední tři dny vyžádaly boje radikálních Šíitských povstalců vedených Moqtadou Sadrem nejméně 150 mrtvých Iráčanů a 30 Američanů.
Vůdce radikálů se ignoruje apely k ukončení bojů, vydané nejvyšším představitelem Šíitů Al Sistanim i vůdcem nejvyšší rady islámské revoluce, Abdel Aziz Al Hakimem.
O charakteristiku jednotlivých šíitských vůdců jsme požádali rektora Papežského institutu arabských a islámských studií, P. Justa Lacunzu:

?Moqtada Al-Sadr, je jedním z hlavních šíitských exponentů, můžeme ho definovat jako iráckého šíitu. Oproti tomu Ali Al-Sistani je iránským šíitou, protože se narodil ve městě Mashad a velmi dlouho žil v Iránu, přestože dnes je v Nadžafu. Základní otázka zní: Kdo je nejvyšší autoritou Šiítů. Pro některé je to Moqtada Sadr. Když v červenci roku 1999 byl zavražděn jeho otec spolu s dvěma svými syny, byl považován za nejvyšší autoritu. Pro jiné je to Al Sistani, považovaný některými za větší autoritu než iránský vůdce. V chaosu vzniklém po Sadámově pádu nejde samozřejmě příliš o islám jako takový. Je to zuřivý boj o vlastní podíl na moci.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.