Fondy Italské biskupské konference na pomoc Somálsku

19.7.2011 

Italská biskupská konference vydala tiskové prohlášení, v němž informuje o uvolnění fondů pro Somálsko. Jedná se o milion euro, pocházející z příspěvků daňových poplatníků, kteří věnovali 8‰ zdanitelného příjmu na katolickou církev. Podle italských zákonů může církev takto nabyté fondy využít na vlastní provoz či právě na charitativní účely v Itálii a zemích třetího světa. Biskupové zároveň vyzvali věřící, aby podpořili trpějící národy modlitbou a přispěli na sbírku, organizovanou italskou Charitou.

Jak dnes informuje agentura Fides, Somálsko každodenně opouští více než 3000 lidí, kteří odcházejí do Keni a Etiopie. Somálská islámská opoziční skupina Al-Shabab povolila přístup humanitární pomoci do jihozápadních oblastí země. Poprvé po dvou letech tak mohou pracovníci UNICEF dovážet leteckým mostem základní potraviny a vodu do Baidoa na jihu Somálska.

V hlavním městě Mogadišo se od června shromáždilo více než 9000 lidí, prchajících před suchem. V utečeneckém táboře vypukla epidemie spalniček, na něž denně umírá nejméně pět lidí, a šíří se také průjmová onemocnění.

Podle informací agentury Fides docházejí ve všech nemocnicích léky, zejména v Banadir Hospital, největším zdravotnickém zařízení Mogadiša. Každodenně jsou hospitalizovány stovky dětí, které umírají kvůli nedostatku očkovacích vakcín a dalších terapií. V sousední Keni plánuje UNICEF ve spolupráci s tamním ministerstvem zdravotnictví očkovací kampaň proti spalničkám a dětské obrně pro více než 200 tisíc dětí mladších pěti let.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.