Kardinál Ravasi je na twitteru

16.7.2011 

Gianfranco kard. Ravasi, předseda Papežské rady pro kulturu, začal tvítovat. Již téměř měsíc každý den posílá internetové smsky s biblickými citáty. Rovněž Benedikt XVI. odstartoval vatikánský informační portál news.va právě zprávou na sociální síti Twitter. Obojí jen dokládá rostoucí úsilí církve o předávání informací a evangelizaci také pomocí internetu, řekl Vatikánskému rozhlasu kard. Ravasi:

Samozřejmě spolupracujeme s Papežskou radou pro média a naše analýza mediálního světa je spíše teoretická. Stojíme před kulturním obratem, který americký vědec John Barlow přirovnal k objevu ohně. Je to skutečná antropologická a komunikační revoluce. Mladý člověk, který celé odpoledne, třeba i pět hodin, tráví před počítačem a čatuje, komunikuje jinak než pohledem, gestem.(...) Začátkem května jsme pozvali sem do Vatikánu na setkání bloggery, kteří tu fyzicky byli, ale zároveň bez přestání tvítovali se stovkami dalších. Rozhodli jsme se tedy také vstoupit do této komunikace, která je minimalistická, mikroskopická, protože zpráva může mít 140 znaků. Musí tedy být maximálně syntetická a výrazná. Myslím, že náboženská komunikace se z toho může poučit. Každodenní věta z Bible něco vypovídá a je po síti spontánně předávána dál.

Umění je v tom nezabřednout do povrchnosti a zkratkovitosti...

Jistě, to je druhá strana mince. Blogová komunikace je velmi zjednodušená, neboť předává podstatu zprávy, delší úvahu vám nikdo nepřepíše. Twitterová zpráva je ještě kratší a riskuje přemíru zevšednění a zjednodušení, což musíme brát na vědomí. Na druhé straně je nutné si uvědomit, že jazyk dnešní mladé generace je, bohužel pro nás starší, již ve své podstatě okleštěný. Nepřipouští vedlejší věty, řadí vedle sebe kladná souřadná souvětí, jako by téměř vyjadřovala neměnné pravdy. Z tohoto hlediska bude zapotřebí, jak nám připomíná Benedikt XVI., dlouhodobě vychovávat ke sdělování pravdy, tedy ke předávání podstaty, a nikoliv zdání.

řekl v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas předseda Papežské rady pro kulturu, kard. Ravasi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.