Kde je Bůh, tam je budoucnost - motto chystané návštěvy papeže v Německu

14.7.2011 

Méně než tři měsíce scházejí do návštěvy Benedikta XVI. v Německu, kde na plné obrátky běží její příprava. Respektujeme časový plán, ujistili tři koordinátoři papežské cesty z berlínského, erfurtského a freiburského biskupství na tiskové konferenci v hlavním městě. Na čtyři velké papežovy bohoslužby se dosud přihlásilo asi 175 tisíc lidí.

Generální koordinátor Hans Langendörfer, SJ, podtrhl význam motta papežské návštěvy “Kde je Bůh, tam je budoucnost”. “V nepřehledném a dezorientovaném světě lidé hledají spolehlivou oporu. Pro nás křesťany je touto oporou a orientací Bůh, který nám otevírá pohled do budoucnosti. Věříme, že toto motto zprostředkovává něco pozitivního a že bude pochopeno. Výzkumy veřejného mínění nám stále potvrzují, že více než 80 procent německého obyvatelstva je o existenci Boha přesvědčeno”, řekl Otec Langendörfer.

“Kde je Bůh, tam je budoucnost”, - tuto větu Benedikt XVI. vyslovil při návštěvě mariánského poutního místa Mariazell před čtyřmi lety. Do moderního výtvarného loga návštěvy ji začlenila designerka Jola Fiedlerová. V německých národních barvách černé, červené a zlaté ztvárnila skupinku lidí, kteří se nacházejí pod elipsovitou střechou kostela a společně stoupají vzhůru ke kříži – tedy do budoucnosti. Je možné si jej prohlédnout na webové stránce, věnované papežově návštěvě v Německu.

Rovněž hudební doprovod papežovy návštěvy je již dostupný na internetových stránkách erfurtského arcibiskupství. Autorem hudby k písni, inspirované mottem návštěvy Svatého otce, je mladý jazzový trumpetista Luis Reichard (ročník 1989), jehož sólo na trumpetu si můžeme poslechnout v hudebním intermezzu. Hudební provedení svěřil skupině SaxoBeat a sboru C-Kurs, složeném z absolventů kurzů sakrální hudby. Text napsal Meinrad Walter, odborník na církevní hudbu erfurtského arcibiskupství. Refrénem písně se inspiruje i kratší znělka, která bude uvádět jednotlivé části programu ve třech německých diecézích.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.