Mons. Celli: Dnešní svět jakoby brání člověku hledat Boha

14.7.2011 

Brazilská metropole hostí první seminář brazilských biskupů, věnovaný komunikaci a pořádaný Papežskou radou pro sdělovací prostředky ve spolupráci s místní biskupskou konferencí. Význam semináře zhodnotil předseda rady mons. Claudio Maria Celli v rozhovoru s korespondentem vatikánského rozhlasu.

Myslím, že jsme s brazilskými biskupy zahájili velmi důležitou etapu. Brazilská církev se táže, co je komunikace. Není to pouze informace, ale hlásání toho, co dnes člověk hledá a potřebuje, tedy Ježíše Krista.( ... ) Jaký jazyk však dnes používat? Musí to být řeč srozumitelná dnešním lidem kteří velmi potřebují vřelost a ticho a zatím častokrát vytvářejí pouze hluk a chlad. Musíme pochopit, co hlásat a jak odpovídat na tuto zásadní potřebu dnešního člověka.“

Jak může církev pomoci člověku, ohlušenému neustálou přítomností sdělovacích prostředků?

Myslím, že církev prostřednictvím sdělovacích prostředků musí podporovat člověka v jeho hledání. Dnešní společnost je hlučná a člověk často stěží rozumí hlubokému smyslu slov, které mu církev nabízí. Je třeba vytvářet ticho, aby lépe slyšel, chápal, nacházel sebe sama. Jak řekl Platón v Obraně Sokratově, pokud člověk ztratí tento postoj hledání, jeho život není hoden žití. Také otcové koncilu tvrdí, že církev ve svém humanismu může pomáhat lidstvu v jeho hledání. Dnešní svět má již vše předem připravené a téměř zabraňuje člověku v tomto jeho vnitřním úsilí. Odhalit pravé lidské nároky je posláním církve v kontextu dnešní společnosti.

řekl v Riu de Janeiro pro Vatikánský rozhlas předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Mons. Claudio Maria Celli.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.