Jižní Súdán bude nezávislým státem

7.7.2011 

Podle agentury Fides bude největším z problémů Jižního Súdánu, který se má stát nezávislým státem 9.července 2011, přijetí tisíců uprchlíků, kteří se vracejí do svého rodiště z Chartúmu a dalších oblastí severního Súdánu. Od října minulého roku do dnešního dne se navrátilo z exilu na 300 tisíc původních obyvatel Jižního Súdánu. Jak uvedl biskup diecéze Tombura-Yambio, Mons. Edward Hiiboro Kussala, vláda s ministerstvem sociálních věcí zahájila program přijímání exulantů. Nově příchozím budou přidělovány pozemky, na kterých si budou moci postavit obydlí a obdělávat půdu, či budou moci vykonávat kvalifikované profese podle svého vzdělání. Přetrvává ovšem nedostatek potravin, neboť příliv uprchlíků nepolevuje. Dalším problémem, kterému bude nový stát čelit, je kriminalita, jejímž původcem jsou v Jižním Súdánu příslušníci Boží armády odporu (LRA), kteří napadají vesnice, zabíjejí a odvádějí do zajetí jejich obyvatele. Navzdory všem těmto obtížím však, dodává mons. Kussala, panuje v diecézi slavnostní nálada v očekávání sobotního vyhlášení nezávislosti. „Sešli jsme se k modlitbě, abychom požádali Pána o pomoc nové zemi“, uzavírá biskup jihosúdánské diecéze.

Sobotního vyhlášení nezávislosti Jižního Súdánu, které se uskuteční v hlavním městě Džuba, se zúčastní generální tajemník OSN Ban Ki-moon, jenž se setká s budoucím prezidentem Salva Kiirem. Na hraničních územích se severní částí země však přetrvávají konflitky, např. o sporné oblasti Abyei a Jižní Kordofan, kde stále dochází ke střetům vojsk.

Připomeňme, že občanské války v Jižním Súdánu byly jedním z největších válečných konfliktů od druhé světové války, přinesly téměř 2 miliony civilních obětí a vyvolaly přesídlení 4,5 milionu obyvatel.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.