Vzpomínka na mučedníka stalinismu

7.7.2011 

Kardinál Leonardo Sandri, prefekt Kongregace pro východní církve, na konci června (26.-28.6.) navštívil mukačevskou eparchii na pozvání jejího biskupa, mons. Milana Šašika. Příležitostí k návštěvě papežova vyslance se stalo desáté výročí beatifikace mučedníka stalinismu, mukačevského biskupa Teodora Romži, jehož 27.června 2001 blahořečil bl.Jan Pavel II. při své návštěvě Ukrajiny. Kardinál Sandri byl přijat představiteli ukrajinské řeckokatolické i římskokatolické církve a množstvím věřících, jimž předal papežské požehnání. Během svého pobytu navštívil užhorodskou konkatedrálu, v níž jsou uloženy ostatky bl. biskupa Romži, a katedrálu v Mukačevě, kde hovořil o příkladu mučedníka, který navzdory hrozícímu nebezpečí veřejně svědčil o své víře a věrnosti římské církvi. Roku 1939, zřejmě v předtuše budoucích událostí, si zapsal :“Zemřít pro Krista znamená žít věčně“.

Kardinál Sandri proto ve své promluvě při závěrečné liturgické slavnosti, která byla slavena venku v blízkosti užhorodského semináře, připomněl, že vzpomínka na mučedníka není pouhé nostalgické ponoření do minulosti, nýbrž nám má posloužit k budování přítomnosti a budoucnosti při vědomí, že svatost je cílem všech. Upozornil na radikální změny, které sebou přinesla skutečnost, že církev vyšla ze skrytu. Byla zničena církevní struktura, je třeba naplnit duchovní hlad věřících, a to vše vyžaduje vnitřní jednotu církve. Jan Pavel II. na Ukrajině vyzval k nové evangelizaci, která může být účinná pouze tehdy, když ji bude uskutečňovat jednotné společenství. Ekumenické úsilí tak nabývá na aktuálnosti, jak dokázala účast duchovních východního i západního obřadu z Rumunska, Maďarska, Slovenska, Srbska, Černé Hory i Běloruska.

Bohoslužbu zakončilo procesí s ostatky bl. Teodora Romži, jenž byl prvním novodobým mučedníkem z území bývalého Československa. NKVD jej chtěla odstranit v zinscenované autohavárii – vzhledem k tomu, že nepodlehl následkům zranění, byla mu o pár dní později podána smrtící injekce v mukačevské nemocnici. Biskup Romža patří k zástupům skrytých svědků víry, který prochází napříč konfesemi. Komunistickým ideologům se od jejich nástupu k moci v roce 1917 podařilo vyhladit nejméně 130 tisíc pravoslavných duchovních a 250 biskupů (ze tří set), ze 2 miliónů ruských katolíků převážně polského původu jich nepřežila nejméně polovina. Mučedníků pro víru odhadují ruští historikové na 9000.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.