Benedikt XVI. zahájil dovolenou v Castel Gandolfo

7.7.2011 

Dnes odpoledne se Benedikt XVI. vrtulníkem přepravil do letní papežské rezidence Castel Gandoflo, kde bude celý zbytek července trávit dovolenou. Středeční generální audience jsou pozastaveny až do 3. srpna, kdy budou opět zahájeny. Omezeny jsou také osobní audience. Pouze pravidelná polední papežova promluva před modlitbou Anděl Páně se bude konat každou neděli v Castel Gandolfo, a to až do konce září. Místo a náplň pobytu Svatého otce přibližuje tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi:

Castel Gandoflo má tu výhodu, že je vybaveno a zařízeno pro běžný pobyt papeže. Je to místo naprosto klidné s výhodnější nadmořskou výškou, takže letní horka zde nejsou tak prudká jako v Římě. Jsou zde nádherné zahrady, vhodné na procházky a je zde také vhodné prostředí pro intelektuální a kulturní činnost, a samozřejmě čas pro modlitbu, která je Svatému otci drahá. Víme, že papež je člověkem, který rozhodně neztrácí čas, ale intenzivně ho naplňuje, zejména četbou, studiem a psaním. Papežův osobní sekretář mi jednou řekl, že pro papeže je nejlepším způsobem odpočinku studium a psaní o teologii, Písmu svatém, protože to dělá nejraději. A podobně jako každý z nás, když děláme něco s velkou chutí a radostí, nejvíce si odpočineme. Důvod, proč si papež stejně jako loni vybral za místo svého odpočinku Castel Gandolfo, souvisí také s otázkami organizace, logistiky a bezpečnosti, kterými se musí zabývat mnoho dalších osob a institucí. Castel Gandolfo je z tohoto hlediska nejjednodušší. Domnívám se, že papež ve své diskrétnosti a laskavosti bere v úvahu, že jeho pobyt v Castel Gandolfo zjednodušuje věci mnoha ostatním lidem.

Pobyt v Castel Gandolfo bude také časem příprav na důležité události…

Zajisté. Před papežem je cesta do Španělska na Světové dny mládeže, které spadají právě doprostřed zdejšího letního pobytu. Určitě bude pomýšlet také na důležitou, náročnou a velmi očekávanou cestu do své vlasti, do Německa, která se uskuteční na konci září. Víme také, že papež pracuje na své velkém díle Ježíš Nazaretský. Řekl nám, že by si přál napsat třetí díl, byť ne tak obsáhlý, který bude pojednávat o Ježíšově dětství. Během tohoto pobytu pravděpodobně toto dílo dokončí anebo v něm přinejmenším rozhodujícím způsobem pokročí vpřed.

Říká O. Lombardi v souvislosti s dnešním odjezdem Benedikta XVI. do letní papežské rezidence v Castel Gandolfo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.