Kapitolská muzea odhalí poprvé Vatikánský tajný archiv veřejnosti

5.7.2011 

V tiskovém středisku Svatého stolce dnes byla představena výstava „Lux in Arcana –Vatikánský archiv se odhaluje“, kterou bude od února 2012 po 7 měsíců hostit římské Kapitolské muzeum. Na tiskové konferenci hovořili zástupci Svatého stolce, Vatikánského archivu a města Říma.

Státní sekretář kard. Tarcisio Bertone ve své promluvě připomněl, že výstava přiblíží veřejnosti pergameny, kodexy, manuskripty, akta a další dokumenty vatikánského archivu, který je vědcům a historikům zpřístupněn již od roku 1881.

Kard. Raffaele Farina, archivář a knihovník Svaté církve římské, poukázal na skutečnost, že listiny poprvé v historii opustí území Vatikánu a přestěhují se na Kapitolský pahorek, sídlo římské vlády. Připomněl však, že původní jádro Kapitolských muzeí pochází od papeže Sixta IV., který jako renesanční mecenáš městu Římu daroval bronzovou vlčici a další archeologické památky. Tentýž papež otevřel učencům Vatikánskou knihovnu, v jejíž části zřídil několik sálů zvaných secretae, tj. nikoliv tajných, nýbrž soukromých, kde nechal shromáždit listiny svých předchůdců – tj. jádro budoucího archivu.

Mons. Sergio Pagano, který je již 16 let prefektem Vatikánského archívu a usiluje o jeho stále kvalifikovanější a profesionálnější zpřístupnění, hovořil o přípravě výstavy a nutnosti zvolit mezi miliony listin sto reprezentativních dokumentů. Patří k nim papežská bula Dictatus papae Řehoře VII. z 11.st., listina uvalující klatbu na římského císaře Fridricha II. v roce 1245, dopis členů anglického parlamentu papeži Clementovi VII. o manželské kauze Jindřicha VIII. (1530), takzvaný kodex z procesu s Galileem Galilei, dopis psaný z Číny na hedvábí papeži Inocencovi X. ze 17.st., dopis amerických Indiánů, psaný na březové kůře papežovi Lvovi XIII. z konce 19.st., či doklady vztahující se k „uzavřenému období“ druhé světové války. Mons. Pagano informoval novináře, že za tři až čtyři roky bude ukončena katalogizace dokumentů z období pontifikátu Pia XII., které budou předloženy současnému papeži, aby rozhodl o jejich zpřístupnění veřejnosti. Bude publikována kniha dokumentů a nezveřejněných svědectví tajného archívu o turecké genocidě Arménů na konci první světové války.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.