Papež navštívil redakci Osservatore Romano

5.7.2011 

Benedikt XVI. dnes navštívil redakci deníku L´Osservatore Romano, který 1.července oslavil 150.let od svého prvního vydání. Ačkoliv papež novináře pozdravil již před několika dny blahopřejným dopisem, chtěl mezi ně zavítat i osobně, aby jim, jak sám řekl „podomácku popřál vše nejlepší k narozeninám“.

Chtěl jsem přijít mezi vás, abych vyjádřil své uznání vám všem, kdo s lidským i křesťanským zápalem a profesionalitou noviny konkrétně „vytváříte“.Byl jsem skutečně již dlouhou dobu zvědav, jak se dnes noviny dělají, kde vznikají, a chtěl jsem alespoň na okamžik poznat naše redaktory.

Svatý otec poznamenal, že dnešní tvorba novinových zpráv vyžaduje mnohem více lidské tvořivosti a že redaktorská dílna je místem poznání, přemýšlení, úsudku a reflexe. Tato dílna je ve skutečnosti, jak název deníku napovídá, observatoří, z níž jsou nahlíženy daleké i blízké jevy. Dálka, řekl papež, může být dvojího významu – v prvé řadě je to konkrétní vzdálenost. Z tohoto hlediska přináší deník univerzální informace z reálného světa, a nikoliv jeho pouhé části.

V běžných novinách jsou tyto informace také více či méně přinášeny, avšak vždy bývá upřednostňován vlastní svět a často se zapomíná, že jiná místa na této zemi nejsou méně důležitá. Spatřujeme zde spojitost s „urbs et orbis“ , které je katolicismu vlastní a je v určitém slova smyslu též římským dědictvím. Znamená to nahlížet skutečný svět a nejenom sebe sama.

Pohled do dálky, pokračoval Svatý otec, však také znamená nezůstávat na povrchu věci, nýbrž jít ke kořenům. Osservatore Romano, který není pouhým deníkem, nýbrž i kulturním časopisem, každodenně otiskuje příspěvky, které nám pomáhají k lepšímu pochopení lidské bytosti a odhalování kořenů. Nezapomíná však ani na blízké události, které je často obtížné spatřit, dodal papež.

Svatý otec dále poukázal na kritéria, podle nichž jsou informace vybírány.

Víme dobře, že v dnešní době jsou v mnohých veřejných sdělovacích prostředcích kritéria volby zpráv velmi sporná. Osservatore Romano nese odjakživa svá kritéria výběru ve svém titulu: „uniuique suum“ a „non praevalebunt“. Je to syntéza vlastní západní kultuře – na jedné straně římské přirozené právo (...), na druhé straně Evangelium. (...) , tedy kritérium spravedlnosti a kritérium naděje, pocházející z víry. (...) Obě tato kritéria přispívají k podávání skutečně lidské, humanistické informace – ve smyslu humanismu, vyrůstajícího z Boží dobroty - která takto již není pouhou informací, nýbrž skutečnou kulturní „formací“.

uzavřel Benedikt XVI. své setkání s novináři deníku Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.