Od Rýna ke Sprévě - nový berlínský arcibiskup

4.7.2011 

V sobotu 2.července, již dva dny po úmrtí berlínského arcibiskupa, kardinála Georga Sterzinského, byl jmenován jeho nástupcem Rainer Maria Woelki, dosavadní světící biskup v Kolíně nad Rýnem. Zde se také Mons. Woelki v roce 1956 narodil a po studiu na teologických fakultách v Bonnu a Freiburgu byl vysvěcen na kněze pro kolínskou arcidiecézi. V ní nadále působil jako vikář, vojenský kaplan a sekretář kolínského arcibiskupa. Roku 1997 se stal ředitelem arcidiecézního semináře “Collegium Albertinum” a ve 46 letech byl jmenován kolínským pomocným biskupem. Mons. Woelki je konzultantem vatikánské Kongregace pro katolickou výchovu a v rámci Německé biskupské konference členem Komise pro povolání a Komise pro vědu a kulturu.

Nový berlínský arcibiskup se již přestěhoval od Rýna ke Sprévě a zítra se představí na první tiskové konferenci. Jak sdělil, těší se jednoduše na nové lidi, a také na fotbalové zápasy, které vášnivě sleduje.

Ihned po svém jmenování musel nový arcibiskup čelit výpadům politiků ohledně své údajné příslušnosti ke konzervativnímu uskupení“Opus Dei”. Mons. Woelki tyto dohady popřel, zdůraznil, že byl vždy diecézním knězem a že nepatří k žádnému duchovnímu hnutí v rámci katolické církve. V rozhovoru pro německé Domradio uvedl, že kategorie “liberální” či “konzervativní” pro něj nic neznamenají. “Jsem prostě katolík”, řekl. “A především, jsem sám sebou a snažím se být mužem církve”, dodal nový berlínský arcibiskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.