Kard. Tauran o novém ekumenickém dokumentu

4.7.2011 

Svatý stolec v zastoupení kard. Taurana, předsedy Papežské rady pro mezináboženský dialog, podepsal na konci června v Ženevě spolu s představiteli většiny křesťanských společenství (Světová rada církví, Světová evangelická aliance) dokument nazvaný „Křesťanské svědectví v multi-religiózním světě. Návrhy pro kodex jednání“. Nový ekumenický dokument se připravoval pět let a Vatikánskému rozhlasu jej v rozhovoru přiblížil kard. Jean Louis Tauran:

Dokument je důležitý, protože klade důraz na nezbytnost nabízet společnosti veškerý společný odkaz svědectví o Kristu v multireligiózním světě. Křesťanské hodnoty, které hlásáme navzdory našim rozdělením, musí být faktorem společenství také pro společnost, protože mezináboženský dialog není dialogem mezi náboženstvími, ale dialogem mezi věřícími a tudíž v rodině, ve škole a v kulturním životě. Dokument je pojat pastoračně a je tedy velmi konkrétní. Jeho příprava byla obtížná, protože bylo třeba najít způsob, jak vedle sebe postavit různé teologické tradice, odlišný slovník. Nezřídka má totiž stejné slovo různý význam v různých náboženských vyznáních.

Proč klade dokument tak velký důraz na téma náboženské svobody?

Protože se této otázce vyskytují mnohé nejasnosti: náboženská svoboda je mnohem více než svoboda kultu. Svoboda náboženského kultu je možnost mít chrám a praktikovat vlastní náboženský kult, to je minimum. Náboženská svoboda má totiž sociální dimenzi: věřící, příslušníci jakéhokoli náboženství mají mít možnost přispívat k blahu společnosti: účastí na veřejné debatě také prostřednictvím politického a kulturního nasazení ve všech oblastech sociálního a nejenom individuálního života. Tady se evidentně vyskytují těžkosti.

A co otázka konverzí?

Dokument o konverzi nepojednává. Konverze je setkání dvou svobod: svobody Boží a svobody člověka. Do toho nemůže nikdo zasahovat. Je to obrovské tajemství. Vynucená konverze pro nemá žádnou platnost. Mezináboženský dialog spočívá v setkáních, na nichž se na sebe díváme, nasloucháme si a snažíme se všechno, co je nám společné, nabízet obecnému blahu společnosti.

Říká kardinál Jean Louis Tauran

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.