Benedikt XVI.: Nelze mlčet o tom, že potraviny jsou předmětem finančních spekulací

1.7.2011 

O nezbytnosti okamžitého nasazení mezinárodního společenství v boji proti hladu a proti finančním spekulacím s potravinami hovořil Benedikt XVI. dnes dopoledne na setkání s účastníky 37. konference FAO, organizace OSN pro výživu a zemědělství. Papež při této příležitosti poděkoval odcházejícímu generálnímu řediteli FAO, Jacquesovi Dioufovi, a popřál vše nejlepší nově jmenovanému řediteli, José Grazianovi da Silvovi.

Nynější krize si žádá, řekl ve své promluvě Benedikt XVI., „usilovat všemi silami o vymýcení chudoby“, a poukázal také na to, že „drama hladu netřeba chápat výlučně jen z technického hlediska“, protože „jeho příčiny spočívají v egoistických postojích, které vycházejí ze srdce člověka a promítají se do jeho sociálních aktivit, ekonomických výměn, podmínek stanovených pro trh, a tím brání přístupu k potravinám. Tím vším je popíráno primární právo každého člověka na výživu a tedy na svobodu od hladu.“

Jak můžeme mlčet o skutečnosti, že i potraviny se staly předmětem spekulací anebo jsou spojeny s pohyby na finančním trhu, kterému se nedostává pevných pravidel ani morálky a jeho cílem je zjevně jenom zisk?

Papež pak poukázal na potřebu konkrétních a jednotných odpovědí mezinárodního společenství, protože jedině tak lze dojít k výsledkům, které nemohou dosáhnout jednotlivé státy.

Také FAO je povolána k obnově své vlastní struktury, aby byla osvobozena od překážek, které ji vzdalují cílům, které indikuje její zakládací konstituce, totiž »zabezpečovat výživu, disponibilitu potravinové produkce, rozvoj zemědělských oblastí a tak zajišťovat svobodu od hladu« (FAO, Konstituce, předmluva).

„Je třeba konstatovat, pokračoval dále Benedikt XVI., že navzdory přijatým závazkům a z toho vyplývajícím povinnostem, se konkrétní pomoc a asistence často omezují jenom na kalamitní situace, a zapomíná se, že důsledné pojetí rozvoje musí být s to dát budoucnost každému člověku, rodině a společnosti podporou dlouhodobých cílů.“
V této souvislosti pak papež připomněl nutnost opětovného objevení rodinného zemědělského podnikání a podpory jeho ústřední postavení, pokud jde o stabilní potravinové zajištění.

Vesnická, zemědělská rodina je vzorem nejenom, pokud jde o způsob práce, ale také pokud jde o styl života a konkrétní solidaritu, v níž se projevuje podstatná role ženy.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. na setkání s účastníky konference FAO.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.