Nový pastýř ambroziánské církve

28.6.2011 

Svatý otec dnes přijal rezignaci kardinála Dionigiho Tettamanziho na vedení milánské arcidiecéze, kterou před dvěma lety předložil v souladu s kán. 401 § 1 kodexu kanonického práva. Jeho nástupcem se stane dosavadní benátský patriarcha, kard. Angelo Scola, který od Benedikta XVI. zítra v Římě obdrží pallium u příležitosti slavnosti sv. Petra a Pavla.

Kard. Scola se tak ve svých téměř sedmdesáti letech (nar.7.11.1941) vrací domů. Narodil se totiž v malé obci na břehu Komského jezera. Ačkoliv pocházel ze skromných poměrů (otec řidič nákladního automobilu a maminka žena v domácnosti), vystudoval filosofii na milánské Katolické univerzitě a posléze i teologii v Itálii a Švýcarsku. Ve 29 letech se stal knězem, působil v hnutí Comunione e Liberazione a spoluzakládal časopis “Communio”. Roku 1982 byl jmenován profesorem teologické antropologie v Papežském institutu Jana Pavla II. pro studium manželství a rodiny při Lateránské univerzitě. O necelé desetiletí později je ustanoven biskupem toskánské diecéze Grosseto a vybírá si jako své biskupské heslo úryvek z 2.dopisu sv.apoštola Pavla Korintským “Sufficit gratia tua”- “Stačí tvá milost”.

V roce 2002 se stává patriarchou benátským a o rok později kardinálem. V Benátkách podnítil vznik Mezinárodního výzkumného a studijního střediska “Oasis”, které podporuje kontakty mezi křesťanstvím a islámem. Sám kard. Scola je autorem četných vědeckých publikací a členem několika vatikánských dikasterií.

Odstupující kardinál Tettamanzi dopisem pozdravil věřící své arcidiecéze, která je se svými pěti miliony obyvatel jednou z největších na světě a používá vlastní ambroziánský ritus, a představil nového pastýře jako člověka široce vzdělaného a zkušeného. Povede lombardskou církev při nadcházejících významných událostech – VII. Světovém dni rodin, v jehož rámci se očekává návštěva Svatého otce, oslavách 1700.výročí vyhlášení Ediktu milánského, či Světové výstavě EXPO 2015. Kardinál Scola naproti tomu požádal lombardské věřící o náklonnost a modlitbu těch nejslabších a vyděděných. Právě z ní totiž čerpá činnorodá práce, která z Milána učinila ekonomickou a kulturní metropoli,uvedl nastupující arcibiskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.