Náboženské pronásledování v Uzbekistánu

5.4.2004 

Organizace pro monitoring dodržování lidských práv Human Rights Watch vydala na konci března zprávu o náboženském pronásledování v Uzbekistánu. Třísetstránková zpráva uvádí, že vláda Uzbekistánu využívá celosvětový boj s terorismem jako záminku k represím umírněných muslimských náboženských disidentů. Podle zveřejněných údajů bylo uvězněno a mučeno na 7 tisíc disidentů. Od počátku roku bylo uvězněno nejméně 26 muslimů.

Minulý měsíc byla s obviněním z extremismu uvězněna matka před dvěma lety umučeného muslima jen proto, že mluvila otevřeně o mučení a smrti svého syna, který byl hozen do vařící vody. Díky mezinárodním protestům byla tato 62-ti letá žena propuštěna. Za posledních 5 let zemřelo v uzbeckých vězením na následky mučení nejméně 10 osob.

Organizace Human Rights Watch vyzvala USA a Evropskou Unii k vyvinutí nátlaku na Uzbekistán, aby skoncoval s mučením a vězněním. Tento měsíc bude administrativa prezidenta Bushe rozhodovat, zda zemi udělí pomoc ve výši 50-ti milionů dolarů.

88% z 25 milionů obyvatel Uzbekistánu jsou muslimové, 9% patří k ruské pravoslavné církvi a zbylá tři procenta tvoří náboženské menšiny, mezi nimi 4 tisíce katolíků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.