Čtyři lübečtí mučedníci

25.6.2011 

V severoněmeckém Lübecku byli dnes blahořečeni tři kněží, mučedníci nacistického režimu Johannes Prassek, Hermann Lange a Andreas Paul Eduar Müller, kteří byli popraveni v Hamburku v roce 1943. Řadí se tak k dalším dvěma katolickým duchovním, umučeným v koncentračním táboře Dachau, kteří byli beatifikováni v uplynulých měsících (Georg Häfner a Alojs Andricki). Pro Vatikánský rozhlas představil nové blahoslavené kard. Angelo Amato, prefekt Kongregace pro svatořečení a blahořečení:

Otec Prassek byl kaplanem kostela Srdce Páně v Lübecku. Pomáhal všem potřebým, nemocným, polským dělníkům; zachraňoval životy při bombardování. Jeho nedělní kázání přitahovala nejenom věřící, ale i špiony gestapa, kteří je interpretovali jako útok proti ideologii, vedoucí k zatčení a následnému věznění. Otec Lang se stal knězem teprve rok před začátkem války. Staral se o pastoraci mládeže, byl oponentem režimu a války. Také poslední z mladých kněží, Otec Müller, byl vysvěcen pouhé tři roky před popravou. Byl asistentem mládeže – na jeho výlety chodilo více mladých, než na akce pořádané Hitler Jugend. Kritizoval režim za masové vraždy, za eutanázii a represívní náboženskou politiku... Společně s těmito třemi katolickými duchovními byl po formálním procesu popraven také protestantský pastor, Karl Friedrich Stellbring, svědek víry v Krista.

Právě tato skutečnost dodává události ekumenický ráz. Hamburský arcibiskup Wemer Thissen k tomu poznamenává:

Neříkej nikdy tři, řekni čtyři. Čtyři lübečtí mučedníci patří k sobě, i když byli různého vyznání. Jejich společná smrt nás zavazuje k stále větší spolupráci mezi konfesemi.

Slavnostní bohoslužba začala v 11 hodin v centru starého Lübecku, v kostele Srdce Páně. Předsedal jí kardinál Angelo Amato, přítomno bylo téměř 20 biskupů a na 9 tisíc věřících. Beatifikace byla přenášena do lübeckého luteránského dómu a do přírodního amfiteátru.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.