Kněžská povolání mají nové komunity a tradicionalisté

24.6.2011 

Francouzské diecéze dostanou letos rekordní počet novokněží. Vysvěceno bude 109 kněží, ale pouze 77 jáhnů. Znamená to, že příští rok dojde znovu k poklesu. V posledních třiceti letech se počet kněžských svěcení v diecézích udržuje na stálé, nízké úrovni. Zhruba sto svěcení ročně. Pro porovnání, před II. vatikánským koncilem jich bývalo kolem tisíce. V roce 1971, kdy seminární formaci končila první pokoncilní generace kněží, se jejich počet snížil na 246. Důsledkem je radikální pokles počtu kněží, ze 48 tisíc v roce 1948 na dnešních 14 tisíc.

Téměř polovina francouzských diecézí nebude mít letos žádného novokněze. Rekord naopak zažije diecéze Fréjus-Toulon, které se dostane patnácti neopresbyterů. Za úspěchem se skrývá strategie místního ordináře. Biskup Dominique Rey vsadil na nové komunity a - na rozdíl od mnoha jiných biskupů - je rád přijímá do své diecéze. Není divu, sám totiž patří do komunity Emmanuel. Ze zmíněných 15 novokněží pochází 11 z šesti různých komunit a hnutí.

Zvláštním jevem ve francouzské církvi je nárůst povolání v komunitách věrných staré liturgii. Nejvíce novokněží mají lefebvristi (letos 11 novokněží ve Francii), jejichž kněžská svěcení jsou platná, ale nemají jurisdikci v katolické církvi. Nedostatek povolání netrápí ani jiné kněžské instituty působící oficiálně v katolické církvi na základě motu proprio Benedikta XVI. Summorum Pontificum.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.