Benedikt XVI.: Křesťané východu mají právo na svou vlast

24.6.2011 

Vatikán. O právu křesťanů Blízkého a Středního východu na pokojný život ve vlasti mluvil Benedikt XVI. při audienci účastníků zasedání Sdružení děl na pomoc východním církví (ROACO). Patří mezi ně 25 organizací jako např. Caritas Internationalis, Kirche in Not, Řád rytířů Božího hrobu či Renovabis. V úvodu papež připomněl, že Kristova láska, kterou jsme povoláni vnášet do duchovní i materiální bídy světa vyvěrá z Velikonočního tajemství:

„Láska nikdy nezanikne, říká apoštol Pavel, a je s to proměnit srdce a svět Boží silou, která zasívá a probouzí solidaritu, společenství a pokoj. Jsou to dary svěřené do našich křehkých rukou, ale jejich rozvoj je jistý, protože Boží moc působí právě ve slabosti, dokážeme-li se jí otevřít a jsme-li pravými učedníky, kteří se snaží být Bohu věrní.“

Svatý otec vyzval přítomné, aby využili svých kontaktů na mezinárodní úrovni a zasadili se o to, aby se křesťané ve Svaté zemi a na Středním východě nemuseli ve svých domovech cítit jako cizinci, nýbrž jako spoluobčané, svědčící o Ježíši Kristu.

„Východ je jejich právoplatnou pozemskou vlastí. Právě tam jsou i dnes povoláni beze strachu pracovat pro dobro všech skrze svou víru. Všem lidem, kteří tuto víru vyznávají, musí být zaručena stejná důstojnost a skutečná svoboda, která je také předpokladem plodnější ekumenické a mezináboženské spolupráce.“

Papež v promluvě k ROACO vyjádřil také blízkost všem, kdo se pokouší o útěk z neutěšeného stavu věcí a často se ocitají v bezvýchodných situacích. Jak řekl, modlí se za to, aby jim byla poskytnuta pomoc, ale především za to, aby násilí ustalo a nastoupil pokoj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.