Pozdrav po mši svaté

19.6.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, San Marino

Drazí bratři a sestry, na závěr této bohoslužby nás polední hodiny vyzývá, abychom se obrátili v modlitbě k Panně Marii. I v tomto kraji je naše Nejsvětější Matka ctěna v mnoha starobylých i moderních svatyních. Jí svěřuji vás všechny a veškeré obyvatelstvo San Marina a Montefeltra zejména lidi trpící na těle a duchu. Zvláštní zmínku věnuji v této chvíli všem, kteří spolupracovali na přípravě a organizaci této mojí návštěvy. Ze srdce vám děkuji!

S potěšením připomínám, že dnes bude ve francouzském městě Dax beatifikována sestra Margueirta Rutan, Dcera křesťanské lásky. V druhé polovině 18. století pracovala s velkým nasazením v nemocnici v Dax, ale během tragického pronásledování, jež následovalo po Revoluci, byla odsouzena k smrti pro svou katolickou víru a věrnost církvi.

Nakonec chci připomenout zítřejší Světový den migrantů. V této souvislosti připadá na letošní rok šedesáté výročí přijetí mezinárodní konvence na ochranu pronásledovaných a uprchlíků, donucených opustit svou vlast. Vyzývám všechny občanské představitele a každého člověka dobré vůle, aby poskytovali záruku důstojným životním podmínkám uprchlíků v očekávání, že se budou moci svobodně a bezpečně vrátit do své vlasti.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.