Stav liturgické hudby je tragický, říká dirigent římské filharmonie

18.6.2011 

„Celý tenhle úpadek začal po II. vatikánském koncilu, když nastoupila povrchní vlna pseudoobnovy, která napáchala mnoho škod téměř ve všech našich kostelech,“ tak popisuje současnou krizi liturgické hudby na stránkách deníku La Repubblica Pablo Colino. Jde o další autoritu hudebního světa, která se rozhodla k veřejnému apelu na návrat tradičního církevního repertoáru, především gregoriánského chorálu. Dříve tak učinil např. Ennio Morricone, který před dvěma lety přiznal, že zastoupení gregoriánské tradice populárními a kytarovými písničkami bylo vážnou chybou. Apeloval také na Benedikta XVI., aby rázně prosazoval návrat gregoriánské tradice.

Nedávno se velké echo dostalo slovům podobného obsahu z úst Riccarda Muttiho, někdejšího dirigenta La Scaly. Podle něj značná část současné hudební produkce v kostelích uráží inteligenci věřících. Vyzval také biskupy, aby své věřící předem nepodceňovali a neočekávali, že jsou přístupni jen lehkým žánrům a nikoliv už velkým dílům katolické sakrální hudby.

Nyní se k témuž problému vyjádřila další autorita hudebního světa, dirigent sboru římské filharmonie, P. Pablo Colino. Tento španělský kněz je přesvědčen, že stav současné liturgické hudby je tragický a beznadějný. Argumenty netřeba hledat, stačí zajít do nejbližšího kostela – říká k situaci ve Věčném městě. Netají se ani s tím, že na toto téma mnohokrát hovořil s Benediktem XVI., který neméně otevřeně mluvil o nutnosti očistit kostely od písniček, které se do nich nehodí, a navrátit do nich sakrální hudbu vyrůstající z autentické liturgické tradice. Jak říká, prvním krokem autentické obnovy v duchu Benedikta XVI. má být návrat ke gregoriánskému chorálu. Lidé se musí znovu naučit zpívat. Věřící, varhaníci i sbory. Bez toho cesta nikam nevede – domnívá se P. Colino. Gregoriánský chorál je totiž matkou sakrální hudby a matkou celé naší hudby, včetně současné, zdůraznil dirigent římského filharmonického sboru v rozhovoru pro deník La Repubblica (16. 6. 2011).

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.