Svatý stolec připravuje velkou konferenci o kmenových buňkách

17.6.2011 

Etické zásady není nutné představovat formou zákazů. Lze o nich mluvit také pozitivně. Právě tomu má sloužit velká konference na téma dospělých kmenových buněk, kterou připravujeme. Tak představil kard. Gianfranco Ravasi konferenci, kterou Papežská rada pro kulturu organizuje letos v listopadu. Jejím cílem je prezentovat současný stav poznání a výsledky výzkumů na téma kmenových buněk a jejich aplikace.
Pozváni jsou nejvýznamnější odborníci v této oblasti. Posluchači budou biskupové, představitelé vlád, velvyslanci a novináři, tedy lidé, kteří nemají lékařské vzdělání, ale ze svého úřadu či zaměstnání jsou nuceni vyjadřovat se k těmto tématům nebo dokonce rozhodovat o dalším průběhu bádání. Ze strany Svatého stolce připravuje konferenci P. Tomasz Trafny, šéf oddělení pro nauku víry v rámci Papežské rady pro kulturu. Během prezentace upozornil na to, jaký vliv může mít využívání kmenových buněk na porozumění lidskému organizmu.
Spoluorganizátorem listopadové akce je americká biofarmaceutická firma NeoStem. Její ředitelka, Robin Smithová, promluvila o možnostech, které před lékařstvím otevírají dospělé kmenové buňky. Ukazuje se, že cesta k léčbě mnoha chorob je skryta právě v našem organismu. Každý z nás totiž má buňky schopné regenerace, zdůraznila Smithová.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.