Významný pokrok v jednáních Svatého stolce a Izraele

16.6.2011 

O významném pokroku vatikánsko-izraelských jednání o ekonomických a finančních záležitostech katolické církve v Izraeli mluví společné prohlášení vydané zároveň ve Vatikánu a v Jeruzalémě. Zasedání společné komise proběhlo v úterý 14. června v Apoštolském paláci ve Vatikánu. Devítičlennou vatikánskou delegaci vedl prelát Ettore Balestrero, podsekretář pro vztahy se státy Vatikánského státního sekretariátu a v čele třináctičlenné izraelské delegace stál zástupce ministra zahraničí, Danny Ayalon. Oba vedou jednání už několik let.

Další plenární zasedání Trvalé bilaterální komise mezi Svatým stolcem a izraelským státem proběhlo – jak čteme v komuniké – „v otevřené, přátelské a konstruktivní atmosféře. Obě strany schválily „další kroky k dosažení dohody“ v uvedených otázkách. O konkrétním obsahu těchto kroků ovšem prohlášení mlčí. Dozvídáme se z něj pouze, že další setkání komise je plánováno na 1. prosince, tentokrát v sídle izraelského ministerstva zahraničí v Jeruzalémě.

Ačkoliv od podpisu základní smlouvy mezi Svatým stolcem a Izraelem uplyne letos už 18 let, jednání o právní a daňové situaci církve v izraelském státu postupují jen velmi váhavě. Po několikaletém přerušení probíhají nyní setkání pravidelně s půlročním odstupem. Periodicky se v Izraeli zvedají polemiky, když se např. církev domáhá daňových úlev. Židovští oponenti přitom často zapomínají, že katolická církev ve Svaté zemi nevede výdělečnou, nýbrž dobročinnou činnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.