Svatý stolec kritizoval pojetí problematiky HIV v textech OSN

16.6.2011 

V chudých zemích pouhá třetina lidí nakažených virem HIV má přístup k odpovídajícím terapiím. Na setkání věnovaném prevenci Aids v rámci 65. plenárního zasedání OSN v New Yorku to zdůraznila právnička Jane Adolphe, členka vatikánské delegace, která vystoupila jménem stálého pozorovatele Svatého stolce.

Katolická církev spravuje více než čtvrtinu všech zařízení pro lidi nakažené virem HIV, zejména pro děti, které se s chorobou už narodily. I proto může velmi kompetentně apelovat na snížení cen potřebných léků. V chudých zemích žije více než 15 milionů lidí s virem HIV, z nichž jen něco přes 5 milionů má přístup k antiretrovirálním terapiím, nutným pro přežití. Vatikánská delegace na fóru OSN také připomněla, že v důsledku Aids přišlo o rodiče šestnáct milionů dětí.

Jak uvedl arcibiskup Chullikat, drama této nemoci trvá 30 let a počet nositelů viru HIV dosáhl 33 milionů. „Jde tedy o jednu z největších tragédií naší doby“, která se týká celé lidské rodiny. Církev se angažuje v přímé pomoci, ale hledá také komplexní řešení této situace v programech založených na respektu k hodnotám jako je manželská věrnost a abstinence nositelů viru. Přestože programy založené na vyloučení nezodpovědného jednání slaví úspěch zejména v Africe a stále častěji se jim dostává mezinárodního uznání, existují i nadále skupiny, vedené jistými ideologiemi a ekonomickými zájmy, připravené tyto postupy negovat.

Vatikánský pozorovatel v New Yorku se kriticky vyjádřil také ke slovníku závěrečného prohlášení z diskuse o Aids na půdě OSN. Termíny jako „ohrožené populace“ podle něj předem vylučují morální aspekt, totiž úvahy o nezodpovědném jednání, výraz „snížení škody“ ve vztahu k užívání antiretrovirálních léků zase „nerespektuje důstojnost trpících lidí“. A konečně termín „sexuální pracovníci“ vytváří falešný dojem, že „prostituci lze považovat za legitimní formu práce.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.