Pro dobrotu za mříže

14.6.2011 

I projevy solidarity a křesťanské lásky mohou vést do kriminálu. Tak se to přihodilo třem mužům, kteří pomáhali sedmdesáti lidem trpícím leprou ve státě Karnataka v jihozápadní Indii. Katolický laik Henry Baptist Reuben jako každý rok uspořádal ve svém domě den pro pomoc malomocným, během něhož spolu se svou rodinou rozdával oděvy, jídlo a další předměty první potřeby. Krátce po poledni do domu vniklo asi dvacet aktivistů a obvinili Reubena a jeho rodinu z nucených konverzí. Bez jakékoli možnosti obhajoby zavolali hinduističtí radikálové policii, která odvedla hostitele i dva další muže s obviněním proti paragrafu o „zraňování náboženských citů“ indického trestního zákoníku. Nepomohlo prý ani ujišťování přítomných, že jde o pravidelnou akci, při které se jim dostává pomoci.
Jak referuje agentura AsiaNews, předseda Globální rady indických křesťanů (Blobal Council of Indian Christians) Sajan K. George se už odvolal k Národní komisi pro lidská práva (National Human Rights Commission) s požadavkem okamžitého osvobození uvězněných mužů.

Křesťanská komunita ve státě Karnataka je častým cílem útoků hinduistických ultranacionalistů, zejména od chvíle, kdy jejich strana, Bharatiya Jantha Party, v roce 2008 vyhrála volby.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.