Mediální ohlasy papežské návštěvy v Chorvatsku

6.6.2011 

Ohlasy papežské návštěvy v Chorvatsku se zastavují u trojice témat klíčových pro místní církev a občanský život. V první řadě vstup Chorvatska do EU, věc podle papeže zcela logická, ovšem nikoliv neproblematická, jak naznačil na tiskové konferenci v letadle, vzhledem k rozbujelosti unijní byrokracie a nedostatečné pozornosti k bohatství, kterým je právě kulturní různost jednotlivých zemí. Velmi silný byl také apel na křesťanskou rodinu. Papež velmi jasně a nedvojznačně řekl, že soužití není rodina, věta, kterou profánní tisk přeložil zpravidla jako útok všechny formy registrovaného i volného partnerství. Benedikt XVI. mluvil o nezastupitelnosti rodiny,přímo vyzval k boji proti konzumní mentalitě a vybízel k odvaze k oběti pro druhé, protože děti, jak řekl, jsou budoucnost.

Třetí a velmi silný akcent návštěvy se týkal osobnosti bl. Aloise Stepinace. Tento záhřebský arcibiskup v letech 1937-60, uctívaný jako mučedník, nebyl dosud plně rehabilitován. Stopy komunistické ideologie, která v pomlouvační kampani označila Stepinace za kolaboranta s ustašovci, zůstaly například v heslech Wikipedie, takže např. španělská verze v něm vidí pronacistického leadera a ani slovem nezmiňuje jeho dílo ve prospěch pronásledovaných židů. Anglické heslo neproblematicky píše o podpoře ustašovců a zároveň o boji proti jejich ideologii. Benedikt XVI., zejména v poslední promluvě pronesené v záhřebské katedrále, přispívá velmi výrazně k očištění Stepinacovy postavy od politické manipulace. Představil ho jako bojovníka s dvěma nehumánním diktaturám, nacistickou a komunistickou, obhájce pronásledovaných a houževnatého obránce práva člověka žít s Bohem.

Články u příležitosti papežské návštěvy jak v Chorvatském tak zahraničním tisku ukazují, že ideologická propaganda studené války konečně začíná ustupovat a otvírá se nové období zájmu o historickou pravdu.

K jejímu objevování jistě přispěje také probíhající kanonizační proces kard. Stepinace. Jeho postulátor, mons. Juraj Batelja, vybídl zainteresované ke čtení promluv a dopisů blahoslaveného. Jak řekl, Stepinac se v nich objevuje jako jeden z nejpevnějších a nejsilnějších hlasů obhajujících lidskou důstojnost a důsledně vystupujících proti rasismu nacistických režimů

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.