Přístup církevního zdravotnictví k HIV/AIDS přináší plody

30.5.2011 

Papežská rada pro pastoraci ve zdravotnictví pořádala minulý týden (27.-28.5.) odborný seminář věnovaný »Ústřednímu postavení osoby při prevenci a terapii nemocných HIV/AIDS«. Úvodní přednášku semináře pronesl mons. Zygmunt Zimowski, předseda zmíněné Papežské rady, který poukázal na významný pokles šíření této nemoci i úmrtnosti na ni a to včetně chudých zemí v důsledku změny v dostupnosti antiretrovirálních léků. Přesto však ještě zbývá dlouhá cesta k přemožení této nákazy. Nemocí HIV/AIDS trpí na celém světě 33 milionů lidí, přičemž 10 milionů z nich, zejména z chudých zemí, nemá přístup k žádné léčbě. Kromě toho na každou osobu, která se dostane k antiretrovirální terapii, schopné zachránit život, připadají další dvě nově nakažené osoby. Denně se nakazí 7100 lidí. Tyto údaje přednesl na konferenci mons. Silvano Tomasi, pozorovatel Svatého stolce u OSN v Ženevě, kde sídlí Světová zdravotnická organizace.

Situace tedy nepřestává být dramatická a vyžaduje si nová řešení. Na konferenci bylo za příklad takovéhoto řešení uvedeno rozhodnutí jedné farmaceutické firmy ze Spojených států, která na místo dodávání antiretrovirálních léků bezplatně zpřístupnila patent na jejich výrobu, aby mohly být vyráběny podle potřeby přímo na místech, kde jsou zapotřebí. Velmi záslužnou práci koná na tomto poli také komunita Sant´Egidio svým projektem „Dream“, což je síť mezi sebou spojených zdravotnických středisek, obsluhovaných místním personálem v nejchudších oblastech Afriky a poskytující zdarma potřebné léky.

Poselství, s nímž se obrací církev na všechny lidi dobré vůle v souvislosti se syndromem HIV/AIDS, zdůraznil předseda papežské rady pro pastoraci ve zdravotnictví, sahá mnohem dále než běžná rétorika mechanické prevence, neboť šíří zásadní přitakání životu, žitému ušlechtile a lidsky v úctě k vlastnímu tělu i k tělu druhých. Zkušenosti na tomto poli, zejména s mládeží v nejvíce postižených zemích Afriky, řekl dále mons. Zimowski, ukazují, že výzva církve ke „zdravému a radostnému“ životu je přijímána a prostřednictvím samotné mládeže dále šířena. „Ve světě, kde je racionalismem, utilitarismem a hedonismem podkopávána sama schopnost usuzovat a myslet, šíří církev poselství radosti, naděje a důvěry v člověka.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.