Nové dokumenty k otázce Pia XII. a Židů

30.5.2011 

Vatikánský rozhlas se za války stavěl na obranu pronásledovaných Židů. Potvrzují to dokumenty objevené nedávno newyorskou nadací Pave the Way. Úkolem této organizace založené americkým Židem Gary Kruppem je „dláždit cestu“ dialogu mezi náboženstvími.

Židovská telegrafická agentura JTA (Jewish Telegraph Agency) informovala v depeši z 28. června 1943 o relacích Vatikánského rozhlasu věnovaných utrpení Židů ve Francii. Zprávy o tom nalezl splupracovník nadace, novinář Dimitri Cavalli. Z židovských pramenů pochází také informace z 5. července 1943 o odsouzení rasistických teorií ze strany maďarského primase, kardinála Jusztiniana Györa Serédiho OSB. Také jeho slova měla echo ve vysílání Vatikánského rozhlasu. Kardinál požadoval, aby Maďarsko chránilo všechny, kdo jsou pronásledováni pro přesvědčení nebo rasu.

Nadace Pave the Way našla také v amerických pramenech dokumenty z roku 1944, které dosvědčují, že diplomacie USA a Velké Británie přesvědčovala Pia XII. k mlčení o hitlerovských zločinech s přesvědčením, že je lepší situaci nevyhrocovat. Z objevené korespondence představitelů obou státu vyplývá, že se obávali možnosti rozhlasového vystoupení Pia XII. na obranu maďarských Židů.

Zmíněné dokumenty jsou jen nepatrnou součástí 46 tisíc stran dokumentace k otázce Pia XII. a Židů, které dosud nadace Pave the Way shromáždila, uvedl její zakladatel Gary Krupp pro římskou agenturu Zenit. Upozornil také, že materiálu by bylo daleko víc. Velké množství dokumentů bylo ale za války ničeno ihned po přečtení, aby se nedostaly do nepravých rukou.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.