Benedikt XVI.: Boží Slovo nejenom potěšuje věřící, ale prosazuje spravedlnost

30.5.2011 

Dnes dopoledne se Benedikt XVI. setkal s další skupinou biskupů z Indie. Tamější biskupská konference, která patří k nejpočetnějším na světě, koná v těchto měsících kanonickou návštěvu u Svatého stolce. Celkem dvacet dva jejích členů naslouchalo dnes Petrovu nástupci, který hovořil o odpovědnosti biskupů za hlásání evangelia, kterou tolik zdůraznil Druhý vatikánský koncil; o lásce jakožto Božím daru, který dává smysl našemu životu.

Ve věrnosti novému přikázání mít se vzájemně rádi, tak jako Pán miloval nás, jsou křesťané všech dob a míst povoláni obětavě sloužit člověku a milovat celým srdcem. Láska je dar Bohem daný lidstvu, jeho příslib a naše naděje.

Papež vyjádřil uspokojení nad sociální aktivitou církve v mnoha oblastech společenského života, zejména prostřednictvím katolických škol, které slouží lidem všech náboženství, a podporou mikrokreditů, které představují velkou pomoc těm nejchudším vrstvám společnosti. Nezanedbatelná je také služba, kterou poskytuje církev prostřednictvím svým nemocnic, sirotčinců a nesčetných středisek vyvíjejících nejrůznější činnost na podporu lidské důstojnosti.

Povzbuzuji vás, abyste vytrvali v tomto pozitivním a praktickém svědectví věrnosti Pánovu přikázání. Kéž mohou věřící v Krista nadále v Indii pomáhat těm, kteří jsou v nouzi, nehledě na rozdíly ras, etnik, náboženství či sociálního statutu v přesvědčení, že všichni byli stvořeni k Božímu obrazu a patří jim stejná úcta.

Je zapotřebí, řekl dále papež, nešetřit silami při zdůrazňování toho, že individuální i společná modlitba svou povahou vychází z milosti a vrací se k jejímu zdroji, jenž spočívá ve svátostech církve a v jejím liturgickém životě. Netřeba také opomíjet, že Boží Slovo nejenom potěšuje, ale také vystavuje věřící zkoušce jak jednotlivě, tak kolektivně, aby činili pokroky ve spravedlnosti, smíření a pokoji mezi sebou a ve společnosti jako celku.

Mnozí z vás jste se mnou hovořili o velkých výzvách, které ohrožují jednotu, harmonii a svatost rodiny, a také o práci, která má být zaměřena na budování kultury respektu vůči manželství a rodinnému životu. Důkladná katecheze podávaná těm, kteří se připravují na manželství, představuje mocný zdroj výživy víry křesťanských rodin a pomůže jim vydávat působivé svědectví, prostoupené tisíciletou moudrostí církve ve vztahu k manželství, rodině a zodpovědnému užívání Božího daru sexuality.

Řekl mimo jiné Benedikt XVI. skupině indických biskupů na dnešním setkání v rámci jejich návštěvy ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.