Benedikt XVI.: Být katolický znamená být mariánský

28.5.2011 

O mariánském rozměru příslušnosti ke katolické církvi hovořil dnes Benedikt XVI. na setkání se členy mužské mariánské družiny z Řezna, kteří přišli navštívit Svatého otce u příležitosti 70. výročí jeho vstupu do této družiny. Papež přitom zavzpomínal na svou působnost v této družině, kam vstoupil ve svých 14 letech za temných dob Hitlerovy vlády nad Evropou, kdy se na Starém kontinentu stahovaly mraky nad budoucností křesťanství.

Když jsme po válce studovali teologii – a nemyslím, že dnešní situace je lepší – byla mariologie, která se vyučovala na německých univerzitách poněkud strohá a skromná. Myslím však, že podstatné jsme objevili. Maria je matkou věřících. Přijala Abrahámovo poslání být věřící, konkretizovala víru Abrahamovu na víru v Ježíše Krista a tak ukázala nám všem cestu víry, cestu odvahy svěřit se tomu Bohu, který se svěřuje do našich rukou, cestu radosti být jeho svědky.

Benedikt XVI. vyjádřil potěšení nad tím, že mariánské družiny, které kdysi založili jezuité, mají dnes v Bavorsku asi 40 tisíc členů a nadále dokazují, že víra nepatří do minulosti, ale otvírá přítomnost a zejména budoucnost.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.