Město Řím pořádá Týden islámské kultury

26.5.2011 

„Náboženství a demokracie“, tak zní téma Týdne islámské kultury, který byl ve středu oficiální zahájen v římské Velké mešitě. Jak uvedl starosta města, Gianni Alemanno, jde o první akci svého druhu, jejímž cílem je prohloubit dialog mezi národy a různými náboženskými tradicemi, ale zejména také seznámit se s islámem a bořit hradby předsudků a neznalostí. Na vztah mezi náboženstvím a demokracií jsme se zaptali Abd al Wahida Pallavicini, prezidenta Coreis, tedy Italské islámské komunity:

Demokracie je racionální ideologií, která je uznávána a přijímána. Náboženství je něco jiného. Náboženství pochází od Boha, nebylo vybudováno lidmi, není to sociálně-politická ideologie. Mezi náboženstvím a demokracií není rozpor. Demokracie je vládou lidu, ale musí se nechat inspirovat vírou.

Základem dialogu je v první řadě překonání předsudků a sterotypů, vůle najít obohacení tam, kde je různost, říká mons. Domenico Mogavero, biskup z Mazara del Vallo:

Stále dokola opakované myšlenky (loci communes) jsou nejotrlejšími nepřáteli pravdy. Pokud jde o islám, myslím, že západní svět je velmi podmíněn neznalostmi. Příležitosti jako je tato odstraňují hradby nedůvěry a pomáhají sblížení různých skutečností, tomu, abychom si povšimli, co různé náboženské spojuje. Tedy, každá má hledět na druhého v perspektivě setkání a hledat to, co máme společného, ne to, co nás může rozdělovat.

Vrchní římský rabín, Riccardo di Segni, při této příležitosti upozornil na významnou roli náboženství v každé společnosti a vybídl, aby občané a věřící pracovali společně na zdravé správě věcí veřejných.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.