Dvě nové blahoslavené

23.5.2011 

Benedikt XVI. během nedělního pozdravu k věřícím portugalského jazyka po modlitbě Regina Caeli obrátil pozornost ke dvěma beatifikacím, které proběhly v neděli v portugalském Lisabonu a v brazilském Salvador da Bahia.

V Lisabonu blahořečil prefekt Kongregace pro svatořečení kard. Amato, řádovou sestru Marii Kláru od Dítěte Ježíše, která žila v 19. století v Portugalsku, kde založila novou větev špitální kongregace františkánek od Neposkvrněného Početí, které se věnují péči o nemocné. Tato kongregace je dnes rozšířena i za hranicemi Portugalska.

V Brazílii pak arcibiskup Sao Salvador da Bahia, kard. Majella Agnello beatifikoval sestru Dulces Lopes Pontes, známou pod přezdívkou „brazilská Matka Tereza“. Ta žila v letech 1914 až 1992 jako členka sester misionářek Neposkvrněného Početí Matky Boží v Bahia a věnovala se tam nejrozmanitější charitativní činnosti, zakládala nemocnice a školy a již za života ji provázela pověst svatosti. Dvakrát ji v Sao Salvador da Bahia navštívil během svých cest do Brazílie bl. Jan Pavel II.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.