Kongregace pro nauku víry vydala oběžník o přípravě směrnic postupu v případech zneužití mladistvých

16.5.2011 

Kongregace pro nauku víry zaslala v minulých dnech všem biskupským konferencím oběžník věnovaný přípravě směrnic stanovujících jak jednat v případech sexuálního zneužívání mladistvých ze strany kléru. Dokument byl ohlášen v červenci minulého roku u příležitosti zveřejnění nových prováděcích norem k motu proprioSacramentorum sanctitatis tutela“. Kard. William Levada, prefekt kongregace pro nauku víry, o připravovaném dokumentu informoval také během kardinálské konzistoře v listopadu minulého roku. (19.11. 2010).

Oběžník doprovází zvláštní list, podepsaný kardinálem Levadou, který objasňuje jeho charakter a účel. Vzhledem k aktualizaci norem ve věci sexuálního zneužívání ze strany kléru, schválené papežem v minulém roce, se považuje „za vhodné, aby každá biskupská konference vypracovala směrnice“, aby se „biskupové mohli řídit jasnými a koordinovanými procedurami, když se musejí zabývat případy zneužívání mladistvých“. Směrnice mají zohledňovat konkrétní situace různých oblastí spadajících do jurisdikce jednotlivých episkopátů.

Okružní list tedy představuje některá obecná témata, která mají být zpracována s ohledem na konkrétní situace a zároveň poskytnou a zaručí jednotnou orientaci jak členům jednotlivých biskupských konferencí, tak do jisté míry také v rámci různých episkopátů.

Průvodní list kardinála Levady zmiňuje také dva konkrétní požadavky k vypracování nových směrnic: jednak se do práce mají zapojit také představení řeholních institutů, protože věc se týká nejen diecézního, ale i řeholního kléru, a jednak mají být kopie jednotlivých směrnic zaslány na Kongregaci do konce května 2012. Relativně krátký termín a přesné datum jsou výmluvným a silným signálem vyslaným ke všem biskupským konferencím.

V závěru dokumentu jsou jasně formulovány dva požadavky. První vybízí k co nejrychlejšímu a nejefektivnějšímu řešení problému, s jasnými a vyváženými odkazy na místní situaci. Dokumenty mají formulovat vztah k církevním i občanským normám. Druhý požadavek mluví o respektu k základním kompetencím diecézních biskupů, případně vyšších řeholních představených, v této věci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.