Papežské poselství ke Dni modliteb za povolání

14.5.2011 

Ať se každá místní církev stává citlivější a pozornější k pastoraci povolání, a to prostřednictvím vzdělávání na různých úrovních, v rodině, ve farnosti, a především výchovou mladých,“ zdůrazňuje Benedikt XVI. v poselství ke 48. Světovému dni modliteb za povolání, který připadá na zítřek. Jeho téma zní „Podporovat povolání v místních církvích“.

Za každým povoláním ke kněžské službě nebo k zasvěcenému životu je důvěrný a osobní rozhovor s Ježíšem, stálý kontakt s ním, připomíná papež a vyzdvihuje význam modlitby rodin, farností a celého společenství za povolání. Také Ježíš, jak podává evangelium, před tím než povolal své učedníky, strávil noc na modlitbách, aby naslouchal vůli Otce, a pak je den za dnem učil slovem a životem a připravoval je, aby pokračovali v jeho díle spásy. „Tato nabídka, kterou Pán předkládá těm, který říká Následuj mě, je náročná a vzrušující,“ píše papež v poselství k zítřejšímu dni modliteb za povolání.

„Těmito slovy je zve, aby byli jeho přáteli, ale především je povzbuzuje, aby vyšli ze své ulity, a aby překročili hranice do sebe uzavřené vůle, spočívající v touze po seberealizaci, a usilovali o naplnění jiné vůle, vůle Boží. Benedikt XVI. ve svém poselství vyzývá celou církev, aby byla k pastoraci povolání citlivějším, aby mladé lidi vychovávala k přátelství s Bohem a k tomu, aby pochopili, že osvojení si Božího plánu lidskou bytost neomezuje, ale naopak obohacuje. Na biskupy se papež obrací s tím, že je jich potřeba k tomu, aby Pánovo povolání dorazilo k srdcím těch, které si vybral, a k tomu, aby jeho dělníci byli po světě rozmístěni rovnoměrně. Kněze vyzývá, aby svědčili ve společenství, a rodiny k tomu, aby učili děti ochotně přijímat povolání. Schopnost vychovávat povolání je znamením vitality místní církve, zdůrazňuje Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.