První kaple bl. Jana Pavla II. byla vysvěcena v České republice

5.5.2011 

Jen necelých šest hodin po té, co Benedikt XVI. beatifikoval svého předchůdce, byla mu v prachatickém hospici dedikována kaple. Podle dostupných informaci se jedná o první, tj. nejstarší kapli na světě, která byla bl. Janu Pavlu II. zasvěcena. Vysvětil ji už před pěti lety českobudějovický biskup mons. Jiří Paďour, OFMCap. S dedikací se čekalo, až bude Jan Pavel II. blahořečen.

Prachatický hospic svatého Jana Nepomuka Neumanna sídlí v domě, kde kdysi žil prachatický rodák, pozdější biskup v americké Philadelphii - sv. Jan N. Neumann. Jeho otec daroval dům Kongregaci Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

Letos 28. března uplynulo od narození sv. Jana Nepomuka Neumanna 200 let. 18. června se proto bude v Prachaticích konat celonárodní pouť ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna. Papežským legátem na ní je současný filadelfský arcibiskup, kardinál Justin Rigali.

Sv. Jan Nepomuk Neumann přijal kněžské svěcení ve Spojených státech. V Baltimoru byl vysvěcen na biskupa. Dodnes je ve Spojených státech považován za zakladatele církevního školství.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.