Benedikt XVI.: Není-li brána v potaz inspirace, nelze rozumět Písmu svatému

5.5.2011 

„Není možné doopravdy porozumět Písmu svatému, je-li opomíjena Boží inspirace“ píše Svatý otec v poselství adresovaném kardinálovi Levadovi u příležitosti zasedání Papežské biblické komise. Jmenovaný je prefektem Kongregace pro nauku víry a zároveň také předsedou této komise, která v těchto dnech ve Vatikánu studuje tématiku „Inspirace a pravda Bible“.

„Inspirace je zajisté klíčovým pojmem pro chápání posvátného textu jakožto Božího Slova oděného v lidských slovech“ – píše papež v poselství s odvoláním na apoštolskou exhortaci Verbum Domini (č.19). „Interpretace Písma svatého, která opomíjí nebo přehlíží jeho inspiraci - čteme dále v poselství – připravuje se o jeho nejdůležitější a nejcennější charakteristiku, totiž jeho Boží původ. Takováto reduktivní interpretace „neproniká a neumožňuje proniknout lidskými slovy k Božímu slovu a ztrácí tak nedocenitelný poklad, kterým Boží Slovo je pro nás. Takovýto přístup – zdůrazňuje papež – se zaobírá jenom lidskou stránkou slov, ačkoli v jiném smyslu může jít o slova mimořádné hloubky a krásy“.

Bůh – připomíná Benedikt XVI. – se k nám obrací svým slovem, aby „zjevil Sebe sama, dal poznat tajemství Své vůle“, jakož i Svůj plán spasit lidstvo. Snaha objevovat stále více pravdu posvátných textů tedy znamená hledat stále lépe Boha a tajemství Jeho spásonosné vůle“.

„Teologická reflexe – píše papež – vždycky považovala inspiraci a pravdu za klíčové pojmy církevní hermeneutiky Písma svatého. Přesto však je nutné uznat dnes potřebu vhodného prohloubení těchto skutečností, aby tak bylo možno lépe odpovědět na požadavky interpretace posvátných textů podle jejich povahy.“ Papež dále upřesňuje, že „v dobré hermeneutice nelze aplikovat kritérium inspirace jakož i absolutní pravdy mechanicky - extrapolací jediné věty či jediného výrazu“… „Rovinou, na které je možné vnímat Písmo svaté jako Boží Slovo, je jednota dějin Božích, tedy celek, ve kterém se jednotlivé jejich složky vzájemně osvěcují a umožňují porozumění“. V závěru své poselství pak Benedikt XVI. vysoce oceňuje přínos Papežské biblické komise při prosazování znalosti, studia a přijímání Božího Slova ve světě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.