Kard. Bertone: Jan Pavel II. dal církvi na globální úrovni dosud nevídanou morální autoritu

2.5.2011 

Věřící mohli dnes dopoledne poprvé vyslovit ve vstupní modlitbě eucharistické liturgie jméno nového blahoslaveného, Jana Pavla II. Na náměstí sv. Petra sloužil v 10:30 mši na poděkování za jeho beatifikaci státní sekretář Svatého stolce kard. Tarcisio Bertone spolu s mnoha kardinály, biskupy a kněžími za účasti asi 50 tisíc lidí.

Děkujeme dnes Pánu za to - řekl mimo jiné ve své homilii kard.Bertone - že nám dal takovéhoto svědka: tak věrohodného a tak transparentního, a který nás učil, jak je třeba žít víru a hájit křesťanské hodnoty, počínaje hodnotou života, bez komplexů a strachu, a jak je třeba svědčit o víře odvážně a důsledně převáděním blahoslavenství do každodenní zkušenosti.

Kardinál Bertone zdůraznil, že Jan Pavel II. dal církvi „na globální úrovni takovou morální autoritu, jež byla do té doby nepoznána, a potom když byl zbaven sil, které mu dovolovaly jít až na konec světa, dal nám všem svým odchodem také poslední velké svědectví lidskosti a odevzdanosti do Boží vůle“.

Byl člověkem opravdovým, protože byl neoddělitelně spojen s Tím, který je Pravda. A protože následoval Toho, který je Cesta, byl poutníkem neustále směřujícím k tomu dobru, které je největší pro každého, pro církev a pro svět. Byl pln života, protože neustále přijímal Život, kterým je Kristus, a byl otevřen pro jeho milost a dary Ducha svatého.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.