Zítra odpoledne bude uzavřeno Svatopetrské náměstí

29.4.2011 

Ve Vatikánu vrcholí přípravy na beatifikaci Jana Pavla II. Na obrazovkách na Svatopetrském náměstí lze sledovat filmy mapující jeho pontifikát. Mezi sloupy kolonády obří nápis rozbíjející rytmus Berniniho stavby hlásá okřídlené papežovo „Otevřete brány Kristu“ a na protilehlém rameni sedmadvacet fotografií připomíná emblematické události jednotlivých let pontifikátu. Technici pracují na rozmísťování dalších velkoplošných obrazovek v okolí Vatikánu, na Piazza Risorgimento a na Via della Conciliazione. Organizátoři připomínají, že vstup na náměstí sv. Petra bude pro poutníky pouze ze strany Via della Conciliazione. Další přístupy budou uzavřeny. Vstup bude na Via della Conciliazione, tedy hlavní třídě vedoucí od Tibery k Vatikánu, bude otevřen mezi 5 hodinou ranní a půl šestou. Všichni poutníci budou moci přijít na náměstí a do přilehlých sektorů.
V 9 hodin začne moderovaná příprava na liturgii se zpěvy, modlitbami a četbou poezie Karola Wojtyły. Pro vstup na náměstí tentokrát nejsou vydávány žádné vstupenky. Jediná vyhražená místa patří postiženým na vozíčku a oficiálním vládním delegacím. Zvláštní místa mají také kněží, kteří se účastní liturgie, ti si však musí opatřit odpovídající propustky. Podle našich informací už byly vyčerpány.

Od 13 hodiny v sobotu 30. dubna bude přístup do baziliky, na náměstí sv. Petra a na Via della Conciliazione uzavřen. V 19 hodin budou uzavřeny také některé přilehlé ulice v okolí Vatikánu.
Na nedělní beatifikaci Jana Pavla II. se připravuje nejen církev, ale celý svět. Akreditovalo se na ní 2 300 novinářů ze 101 země; 87 státních delegací včetně 16 hlav států a představitelé 5 království. Akci bude sledovat 1 300 televizních a 250 rozhlasových stanic, 230 fotografů a 700 denníků.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.