Schránka s tělem JPII. byla vyzdvižena a čeká na definitivní uložení

29.4.2011 

Dnes dopoledne byl otevřen hrob Jana Pavla II. v kryptě Vatikánské baziliky a schránka s jeho tělesnými pozůstatky byla vyzdvižena. Ve zvláštní nótě o tom informuje vatikánský mluvčí, P. Federico Lombardi. Připomíná, že papežovo tělo bylo uloženo ve třech schránkách: vlastní dřevěná rakev, která byla vystavena při pohřbu, je vložena do olověné zapečetěné schránky. Třetí, vnější schránka, je opět ze dřeva.

Po otevření hrobu byla schránka vystavena do 9 hodin, kdy proběhla krátká pobožnost, kterou vedl arcikněz vatikánské baziliky, kard. Angelo Comastri, za účasti kardinála státního sekretáře Tarcisia Beroneho, kard. Lajola, Dziwisze a dalších. Nechyběly sestry příslušející k tzv. papežské rodině za pontifikátu Jana Pavla II. a představitelé švýcarské gardy a policie. Za zpěvu litanií byla pak schránka převezena před hrob svatého Petra, kde byla zahalena zlatem vyšívanou draperií. Kard. Bertone uzavřel obřad krátkou modlitbou.

Schránka s papežovým tělem zůstane na tomto místě až do nedělního rána, kdy bude převezena před hlavní oltář baziliky. Do té doby zůstane krypta (Grotte Vaticane) pro veřejnost uzavřena. Věřící mohou vzdát hold vystavené rakvi s ostatky po skončení beatifikačních obřadů. Bazilika zůstane otevřena přes noc následujícího dne až do páté hodiny ranní.
Podle vyjádření P. Lombardiho bude tělo nového blahoslaveného definitivně uloženo pod oltář v kapli sv. Sebastiána pravděpodobně v pondělí 2. května večer po uzavření baziliky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.