Vzkříšení Páně je příznakem obnovy stavu našeho lidství

25.4.2011 

Benedikt XVI. před Regina coeli, Castel Gandolfo

Drazí bratři a sestry,
Surrexit Dominus vere! Alleluja! Zmrtvýchvstání Páně je příznakem obnovy stavu našeho lidství. Kristus přemohl smrt, způsobenou naším hříchem a přivádí nás k životu nesmrtelnému. Z této události proudí veškerý život církve i sama křesťanská existence. Čteme o tom právě dnes na Velikonoční pondělí v prvním evangelizačním vystoupení rodící se církve: „Tohoto Ježíše Bůh vzkřísil – prohlašuje svatý Petr – a my všichni jsme toho svědky. Byl povýšen po pravici Boží, od Otce přijal slíbeného Ducha svatého a vylil ho, jak vidíte a slyšíte“ (Sk 2,32-33). Jedním z charakteristických znamení víry ve Zmrtvýchvstání je křesťanský pozdrav velikonočního období, inspirovaný starověkým liturgickým hymnem: „Kristus vstal z mrtvých! Vpravdě vstal z mrtvých!“ Je to vyznání víry a životní závazek, jako k tomu došlo u žen, o nichž mluví v evangeliu svatý Matouš: „V tom šel Ježíš proti nim a řekl jim: »Buďte zdrávy!«. Přistoupily, objaly mu nohy a poklonily se mu. Tu jim Ježíš řekl: »Nebojte se! Jděte a oznamte mým bratřím, ať odejdou do Galileje. Tam mě uvidí.«“ (28, 9-10). „Církev se tedy zrodila z hlásání evangelia – píše Boží služebník Pavel VI. - a tento úkol též sama od Krista dostala. Zůstala ve světě, zatímco Ježíš se ve slávě vrátil k svému Otci. Zůstává zde jako zamlžené a současně i zářivé znamení nové Kristovy přítomnosti, neboť on, ačkoliv odešel, přesto stále zůstává mezi námi. Toto dílo církev prodlužuje a pokračuje v něm“ (Evangelii nuntiandi, 15).

Jak my můžeme potkávat Pána a stávat se Jeho stále autentičtějšími svědky? Svatý Maxim z Turína prohlašuje: „Kdokoli chce dosáhnout Spasitele, musí jej nejprve skrze vlastní víru spatřovat na pravici Boží a s přesvědčením v srdci jej vidět uprostřed nebe“ (Sermo XXXIX a, 3), to znamená, že se musí naučit upírat pohled své mysli i srdce k výsosti Boha, kde je vzkříšený Kristus. Bůh se s člověkem setkává v modlitbě a adoraci. Teolog Romano Guardini poznamenává, že „adorace není něčím dodatečným, druhotným… Je to ten nejzazší zájem o smysl a o bytí. V adoraci člověk rozpoznává to, co platí v čirém, jednoduchém a svatém smyslu“ (La Pasqua, Meditazioni, Brescia 1995, 62). Teprve dovedeme-li se obracet k Bohu a modlit se, můžeme objevit nejhlubší význam našeho života a naše každodenní putování bude osvěcováno světlem Zmrtvýchvstalého.

Drazí přátelé, církve na Východě i na Západě, dnes slaví svatého evangelistu Marka, moudrého zvěstovatele Slova a sepisovatele Kristova učení, jak býval ve starověku nazýván. On je také patronem města Benátky, kam se, dá-li Bůh, odeberu na pastorační návštěvu 7. a 8. května. Prosme nyní Pannu Marii, aby nám pomohla plnit věrně a s radostí poslání, které Zmrtvýchvstalý Pán svěřuje každému.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.