Benedikt XVI. slavil mši svatou se svěcením olejů

21.4.2011 

Tak jako ostatní biskupové i Benedikt XVI. dnes dopoledne slavil s kněžími své diecéze mši svatou se svěcením olejů. Během této mše biskupové s kněžími svých diecézí po celém světě společně obnovují své kněžské sliby. V bazilice sv. Petra se jich sešlo 1600. Petrův nástupce vyložil ve své homilii symboliku posvátných olejů.

„Olej je symbolem Ducha svatého a současně nás odkazuje ke Kristu: slovo „Kristus“ (Mesiáš) znamená „Pomazaný“,“ připomněl Benedikt XVI. a my se nazýváme křesťané „tedy „pomazaní“ - osoby patřící Kristu, které mají účast na jeho pomazání a jsou dotknuty jeho Duchem. (...) Prosme Pána, abychom se stále více nejenom nazývali křesťany, ale také jimi byli,“ podotknul papež citací ze sv. Ignáce Antiochijského.
V souvislosti s olejem katechumenů pak Benedikt XVI. řekl:

Tento olej označuje první způsob dotyku Krista a Jeho Ducha, niterný kontakt, kterým Pán přitahuje lidi k Sobě. Toto první pomazání, ke kterému dochází ještě před křtem, se obrací k lidem, kteří jsou na cestě ke Kristu, k osobám, které hledají víru, hledají Boha. Olej katechumenů nám říká: nejenom lidé hledají Boha. Samotný Bůh se vydal hledat nás. Fakt, že On sám se stal člověkem a sestoupil do propastí lidské existence, až do temnot smrti, nám ukazuje, nakolik Bůh miluje člověka, svoje stvoření. Pohnut láskou, vydal se Bůh k nám. „Hledal jsi mne do umdlení... Kéž to pro mne marné není!“, modlíme se v Dies Irae. Bůh mne hledá. Chci jej poznat? Chci od Něho být poznán, nalezen? Bůh miluje lidi. Vychází vstříc neklidu našeho srdce, našich otázek a našeho hledání a neklid jeho vlastního srdce jej přivádí k uskutečnění mezního činu pro nás. Neklid ve vztahu k Bohu, bytí na cestě k Němu, abychom Jej lépe poznali a lépe milovali, v nás nesmí zhasnout. V tomto smyslu bychom měli být neustále katechumeny. „Hledejte stále Jeho tvář,“ říká Žalm (105,4). Augustin to komentoval slovy: Bůh je tak obrovský, že vždycky nekonečně přesahuje veškeré naše poznání a celé naše bytí. Poznání Boha se nikdy nevyčerpá. Pro celou věčnost Jej můžeme s rostoucí radostí nepřetržitě hledat dál, abychom Jej poznávali stále více a stále více Jej milovali. „Neklidné je naše srdce, dokud nespočine v tobě,“ řekl Augustin na začátku svých Vyznání. Ano, člověk je neklidný, protože všeho, co je dočasné, je příliš málo! Jsme však opravdu neklidní, pokud jde o Něho? Nerezignovali jsme snad na jeho absenci? Nesnažíme si vystačit sami sobě? Nepřipusťme takovéto omezování lidského bytí! Zůstávejme neustále na cestě k Němu, ve stesku po Něm, ve stále novém přijímání Jeho poznání i lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie Benedikta XVI. při mši se svěcením olejů je ZDE

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.