Katoličtí ordináři ve Svaté zemi k beatifikaci Jana Pavla II.

19.4.2011 

„Muž víry, dialogu a pokoje, neohrožený svědek a trpící člověk“, těmito slovy popsali Jana Pavla II. katoličtí ordináři ve Svaté zemi v listě adresovaném kněžím, řeholníkům a věřícím v souvislosti s blížící se beatifikací polského papeže, k níž dojde ve Vatikánu 1. května.

„My, kteří jsme ho poznali jako poutníka po Svaté zemi, jako muže víry, dialogu a pokoje, jehož jistým a útěšným slovům víry a naděje jsme naslouchali, a s nímž jsme hovořili o radostech, starostech i nadějích našich diecézí a našeho lidu, nemůžeme tak důležitý okamžik přejít bez toho, abychom ho prožili a připomněli si budoucího blahoslaveného Jana Pavla II.“

Katoličtí ordináři Svaté země proto oznámili sérii akcí, které proběhnou v Jeruzaléme, Betlémě, Nazaretě a Ammánu ve dnech 29. dubna až 8. května. Mezi nimi je například varhaní koncert, eucharistické a mariánské vigilie a výstavy. V Jordánsku se bude konat 30. dubna setkání mladých. 1. května pak budou věřící moci sledovat televizní přenos společně v Jeruzalémě a v sídle nadace Jana Pavla II. v Betlémě, kde bude přítomný také premiér palestinské samosprávy Salam Fayyad. 1. května odpoledne (v 16.30) pak bude v Jeruzaléme patriarcha Fouad Twal sloužit mši svatou ke cti nového blahoslaveného. V květnu by mělo také ve Svaté zemi proběhnou setkání křesťanů, židů a muslimů u kulatého stolu na téma „Jan Pavel II., muž pokoje a dialogu“.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.