800 let chrámu nad hrobem apoštola Jakuba

18.4.2011 

Katedrála v Santiagu de Compostela slaví letos 800. výročí. Tamní arcibiskup Julián Barrio při té příležitosti vydal list, ve kterém připomíná, že vedle Jeruzaléma a Říma byl chrám nad hrobem apoštola Jakuba po staletí třetím nejdůležitějším poutním cílem křesťanského světa.

Poutní baziliku vysvětil po sto let trvající výstavbě 4. dubna roku 1211 biskup Pedro Muñiz. Chrám stojí nad místem, kde byl na počátku 9. století objeven hrob apoštola Jakuba. První kostel, který byl nad hrobem postaven, se brzy ukázal nedostačující pro davy poutníků, proudících do Santiaga z celé Evropy. Proto byla na počátku 12. století zahájena stavba většího. „Katedrála je znamením duchovního chrámu, budovaného v duši, který září světlem Boží milosti,“ napsal arcibiskup Barrio. V pasáži věnované uměleckým hodnotám tohoto klenotu románské a gotické architektury pak podotkl, že v bazilice v Santiagu „lidstvo vydalo ze sebe to nejlepší“.

Chrám nad hrobem sv. Jakuba v Santiagu de Compostela je dodnes jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst. Už od středověku do něj vede několik poutních cest, které ročně zdolávaly statisíce lidí. Tyto tisícileté cesty, které se staly tepnami kulturní Evropy, jsou obecně známy jako Camino de Santiago, Cesta sv. Jakuba.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.