Benedikt XVI. přijal na audienci novou velvyslankyni Španělska

16.4.2011 

Respektování náboženské svobody vůbec a zvláště pak ve vztahu ke katolické církvi; obhajoba rodiny a takové pojetí výchovy mládeže, z níž nebudou vytlačovány hodnoty víry – to jsou hlavní body promluvy Benedikta XVI. k nové velvyslankyni Španělska, paní Maria Jesus Figa Lopez-Palop, která mu dnes předala své pověřovací listiny. Nová velvyslankyně, pocházející z Barcelony, ve své promluvě vyjádřila uspokojení nad staletými vztahy mezi Španělskem a Svatým stolcem, označila křesťanství za kořen španělské národní identity a vyslovila se za pozitivní laicitu, s níž chce její země respektovat všechna náboženství.

Benedikt XVI. ve své promluvě vysvětlil, jak církev chápe vztahy se státy, zejména pokud jde o zásadní témata společného zájmu. „Účelem diplomatických vztahů, řekl papež, je pokrok v rámci jednotlivých oblastí legitimní autonomie za vzájemného respektu a spolupráce ve všem, co se týká dobra lidí a autentického rozvoje jejich práv a svobod, včetně výrazů jejich víry a jejich svědomí jak na veřejnosti, tak v soukromí.“

„To že v některých kruzích, podotknul Benedikt XVI., vznikají tendence považovat náboženství za faktor sociálně bezvýznamný, ba dokonce protivný, nesmí ospravedlňovat postoj, kterým je náboženství vytlačováno na okraj, někdy i očerňováno, zesměšňováno a diskriminováno. Týká se to i lhostejnosti vůči zjevným aktům zneuctívání, které znásilňují základní právo na náboženskou svobodu, jež je vepsána do lidské osoby.“

Španělsko, stejně jako zbytek světa, poznamenal Benedikt XVI. v souvislosti jinými tématem, prodělává ekonomickou krizi, jejíž příznaky jsou „opravdu znepokojující“. Především nezaměstnanost vyvolává „zklamání a frustraci zejména u mladých lidí a rodin, jež jsou nejvíce znevýhodněny“. Papež dále řekl, že církev, která v každém člověku vnímá Boží přítomnost, podporuje rodiny „a kromě toho hájí výchovu, která v sobě spojuje morální a náboženské hodnoty, jakož i přesvědčení rodičů, na něž mají právo, a prospívá tak integrálnímu rozvoji mládeže. Z téhož důvodu proto žádá, aby součástí této výchovy byla také výuka katolického náboženství na všech školách, které si rodiče zvolí.

Benedikt XVI. v závěru připomněl svou nedávnou návštěvu v Santiago de Compostela a v Barceloně a zmínil blížící se srpnovou cestu do Madridu u příležitosti Světového dne mládeže. „V modlitbě se spojuji se snahami jeho organizátorů, kteří pečlivě připravují tuto událost v naději, že přinese hojné duchovní plody mladým lidem i Španělsku. Je mi známo, dodal papež, že vláda a místní instituce velkodušně pomáhají a spolupracují při přípravě co nejzdařilejšího průběhu této události, která přitáhne pozornost celého světa a znovu vyjeví španělskou srdečnost a velkodušnost.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.