Kard. Tauran o významu křesťanské víry v dnešní kultuře

14.4.2011 

O evropském humanismu a jeho křesťanských kořenech mluvil ve Štrasburgu kard. Jean-Louis Tauran (12. dubna). Předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog vystoupil na jarním zasedání parlamentního shromáždění Rady Evropy. Ve svém projevu poukázal na významnou roli křesťanské víry v dnešní kultuře. Jak řekl, má vnášet světlo do takových fenoménů dneška jako jsou experimenty s lidmy, umělé potraty, eutanázie, banalizace sexu nebo diktatura lži.

„Křesťanství stojí u počátku mnoha evropských institucí: škol, univerzit nebo nemocnic, zdůraznil francouzský kardinál. - Evropský humanismus, s vyjímkou značné části minulého století, pěstoval dialog víry a rozumu. Tento humanismu, otevřený transcendenci, ještě dnes, navzdory rozšířenému sekularismu a relativismu, dovoluje křesťanům a věřícím obecně, pamatovat na prvenství etiky před ideologií dané chvíle, primátu osoby před věcmi, ducha před matérií.“ Šéf vatikánského úřadu pro mezináboženský dialog apeloval na Radu Evropy, aby s odvahou podporovala - a v případě potřeby bránila - svobodu náboženství. Měla by pranýřovat „veškeré formy pronásledování, násilí a diskriminace z náboženských důvodů v Evropě a na celém světě,“ uvedl kard. Tauran.

Ve středu Svatého týdne, 20. dubna, bude předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog sloužit v kapli italského parlamentu mši svatou za oběti pákistánského zákona o rouhání proti Mohamedovi. Akci organizuje Parlamentní sdružení přátel Pákistánu a Sdružení pákistánských křesťanů v Itálii.
Tentýž den křesťanská nadace v Pákistánu vyhlásila jako zvláštní den modliteb za k smrti odsouzenou Asii Bibi a všechny další oběti tohoto nespravedlivého zákona. Iniciativu podpořil také katolický biskup Islámábádu. Nadace vyzývá, aby se v tento den, ve středu Svatého týdne, křesťané na celém světě připojili k tomuto úmyslu v modlitbě a postu a symbolicky zapálili svíce.

Přestože se Asia Bibi proti rozsudku odvolala, trvají vážné obavy o její život. Pokud se Nejvyšší soud začne odvoláním zabývat, nebo ji dokonce zprostí viny, hrozí jí vražda e vězení. Za poslední čtvrt století bylo v pákistánských věznicích zavražděno bez soudu 43 lidí zadržených za rouhání.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.