Program papežských bohoslužeb

14.4.2011 

Papežský ceremoniář, mons. Guido Marini, zveřejnil pořad velikonočních bohoslužeb, kterým bude předsedat Benedikt XVI.
Na Květnou neděli, která je zároveň 26. Světovým dnem mládeže s mottem z listu Kolosanů: Buďte zakořeněni a založeni v Kristu, pevni ve víře (srov. Kol 2,7), začne papežská liturgie na Náměstí sv. Petra v 9:30 požehnáním ratolestí u obelisku a slavnostním procesím.
Na Zelený čtvrtek, 21. dubna, bude Benedikt XVI. koncelebrovat s kněžími římské diecéze liturgii Svěcení olejů. Začne ve Vatikánské bazilice v 9:30.
Velikonoční triduum pak zahájí večerní liturgie In coena Domini, při které papež podle tradičního obřadu, umyje nohy dvanácti kněžím. Eucharistická slavnost začne v 17:30 v Bazilice sv. Jana na Lateránu. Výtěžek sbírky při této bohoslužbě bude věnován obětem zemětřesení a tsunami v Japonsku.
Na Velký pátek, 22. dubna, bude Svatý otec předsedat od 17 hodin ve Vatikánské bazilice bohoslužbě slova spojené s adorací Kříže. Po té se odebere do Kolosea, kde – jak je zvykem – povede Křížovou cestu. V jejím závěru pronese krátkou promluvu.
Velikonoční vigílie začne na Bílou sobotu ve 21 hodin v atriu Baziliky sv. Petra požehnáním ohně a bude pokračovat procesím po bazilice s velikonočním svící. Benedikt XVI. pak bude předsedat liturgii Slova, křestní liturgii a eucharistické liturgii, koncelebrované s kardinály přítomnými v Římě.
V neděli, na slavnost Zmrtvýchvstání Páně, bude Svatý otec sloužit mši svatou před Bazilikou sv. Petra a z loggie nad vstupem do baziliky pak udělí požehnání „Urbi et Orbi“.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.