V Číně začíná beatifikační proces prvního čínského konvertity

14.4.2011 

Zvláštní Papežská komise pro záležitosti církve v Číně, která zasedala ve Vatikánu ve dnech 11.-13. dubna, vydala Poselství adresované čínským katolíkům. Mimo jiné v něm oznamuje, že diecéze Šanghaj může zahájit beatifikační proces Pavla Xu Guangqi, který žil v 16. století a byl nejbližším spolupracovníkem proslulého italského misionáře O. Mattea Ricciho, jehož diecézní beatifikační proces probíhá v rodné diecézi Macerata. Pavel Xu Guangqi byl první čínský konvertita.

Papežská komise – čteme v textu poselství - „pohnuta láskou k církvi v Číně, bolestí ze zkoušek, kterým čelí a touhou povzbudit, prohloubila poznání církevní situace panoramatickým pohledem na organizaci a život“ v jednotlivých tamějších církevních teritoriích.

Mimo jiné se komise vyjádřila také k „epizodě biskupského svěcení v Chengde, které Svatý stolec na základě obdržených informací a svědectví nemá důvod považovat za neplatné, avšak jednoznačně je pokládá za nedovolené, protože byla udělena bez papežského mandátu. Tato nelegitimnost, čteme dále ve zmíněném poselství, se pak přenáší také na nelegitimnost konání biskupských funkcí.“ Papežská komise dále zdůrazňuje, že „zevnější nátlak může vést k tomu, že v takových případech sice není automaticky uplatňována exkomunikace, ale přesto tím v církevním organismu vzniká zranění“; vyzývá proto „každého biskupa, který se do takové situace dostane, aby o tom podal zprávu Svatému stolci, objasnil kněžím a věřícím svůj vlastní postoj a zároveň obnovil své vyznání věrnosti Kristovu náměstku“.

V závěru poselství čteme, že Benedikt XVI. uznává touhu po jednotě s Petrovým stolcem a všeobecnou církví, kterou čínští věřící nepřestávají projevovat i uprostřed mnoha těžkostí a soužení. „Víra církve, která je vyložena v Katechismu katolické církve a kterou je třeba hájit i za cenu obětí, je základem, na kterém katolická společenství v Číně, mají růst v jednotě a společenství.“

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.